Передання конфіскованих російських активів Україні — яким може бути механізм, пояснив Пендзин

Ілюстративне фото: news.finance.ua

Механізм добровільно-примусового передання конфіскованих активів Україні буде досить комфортним для російських бізнесів. Таку думку сьогодні, 21 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Складно не погодитися з паном Шмигалем, що формування реєстру завданих збитків — це перший крок, який у правовому полі формуватиме позицію щодо передання частини заморожених активів Україні як компенсації за завдані Росією збитки. Зараз насправді активно обговорюється правовий механізм, яким чином можна ці заморожені активи передати Україні. Потрібно чітко розуміти, що там є активи приватних осіб. Зокрема, Велика Британія зробила певні кроки в цьому напрямку і є поданий до парламенту законопроєкт. Є механізм добровільно-примусового передання. Як приклад ситуація з продажем “Челсі” паном Абрамовичем і переданням Україні частини отриманих коштів від продажу цього активу. Тобто механізм добровільно-примусового передання буде, на мій погляд, досить таким більш-менш комфортним”, — сказав він.

Щодо державних активів, активів Центробанку Росії, то, за словами економіста, вони захищені дипломатичним імунітетом, і з ними певною мірою буде питання розв’язуватися складніше.

“Найімовірніше, це відбуватиметься через механізми судових рішень, і однозначно це потребуватиме досить серйозного періоду часу. Тому, я думаю, що ті кошти, які на сьогоднішній момент можуть виділятися нашими партнерами, кошти інвесторів, кошти донорських фондів, саме це буде основним фінансовим ресурсом для відновлення економіки в період війни і в перші роки після її закінчення”, — каже Пендзин.

Коли вдасться використати заморожені російські активи, то йтиметься лише про частину майбутніх репарацій, пояснив він.

“Усі ці кошти, які спрямовуватимуться до України, до речі, це стосується не тільки майбутніх репарацій, а й коштів, які дають нам наші партнери, вони залишають за собою право досить чіткого контролю за використанням цих коштів, моніторингу програм, які реалізовуватимуться за рахунок цих активів. Це правильно, тому що вимоги щодо 18 млрд стосувалися і реформи судової системи, реформи правоохоронних органів, удосконалення податкової системи, тобто тих реформ, на які, власне, очікує і українське суспільство. Тож у цій ситуації контроль, звичайно, буде. І навіть якщо до нас приходитимуть репараційні кошти шляхом передання нам частини заморожених активів, звісно, це відбуватиметься під досить чітким контролем, зокрема європейських структур”, — підсумував Олег Пендзин.

Зазначимо, як заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Україна готує механізм, щоб конфіскувати заморожені Заходом російські активи. Йдеться про суму близько 500 млрд дол. Історичне рішення було ухвалено на зустрічі Ради Європи — встановити реєстр збитків і руйнувань, завданих російською агресією в Україні.

Читайте також: Перший день конференції з відновлення України в Лондоні — заяви та підсумки (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Пендзин заявив, що питання безпеки залишиться актуальним і після перемоги України в розв’язаній Росією війні. Оборона від східного сусіда буде великим блоком витрат. А допомога Україні від західних партнерів буде суттєвою і під час війни, і після її закінчення. А також, що основний масив зарубіжних інвестицій надходитиме в енергетичний і аграрний сектори, і військово-промисловий комплекс (ВПК) України. Київ і партнери розробляють механізм страхування інвестицій, що дасть змогу знизити ризики і збільшити їхній потік.

Прямий ефір