Перший день конференції з відновлення України в Лондоні — заяви та підсумки (ВІДЕО)

На конференції. Виступ Зеленського. Фото: Facebook/Денис Шмигаль

Сотні високопосадовців із понад 60 країн світу та представники 400 компаній зібралися в столиці Великої Британії Лондоні, щоб залучити кошти на відновлення України. Це третій подібний захід після конференцій у Лугано та Берліні від початку повномасштабного російського вторгнення. За мінімальними оцінками Світового банку, зібрати необхідно 400 млрд дол. і ця сума з кожним днем зростає, адже Росія не припиняє обстрілів українських міст. На конференції працює спеціальний кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі Віталій Сизов, який підбив підсумки першого дня зустрічі.

На правах господаря зустріч відкривав прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Напередодні його країна анонсувала надання гарантій для України на суму 3 млрд дол., але це ще не все, що може запропонувати Лондон Києву.

“Ми запускаємо українську бізнес-угоду, щоб приватний бізнес пообіцяв свою підтримку відновленню та реконструкції України. І я радий оголосити сьогодні, що понад 400 компаній із 38 країн із сукупною ринковою капіталізацією в 4 трлн 900 млрд дол. підписуються під цією угодою”, — повідомив Сунак.

У Європейському Союзі готові підтримувати Україну стільки, скільки знадобиться. На підтвердження цих слів президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн розповіла про проєкт довготривалої підтримки:

“Ми пропонуємо фінансовий резерв на наступні чотири роки в розмірі 50 млрд євро. Сюди входять як кредити, так і гранти. Це забезпечить насамперед перспективу для наших партнерів в Україні, передбачуваність, а також має стимулювати інших донорів теж активізуватися. До 2027 року бюджетний дефіцит України становить близько 60 млрд євро. Для швидкого відновлення необхідно ще близько 50 млрд євро. Загалом 110 млрд євро, які не закриті. Тому вчора я запропонувала країнам-членам ЄС закрити 45% цієї прогалини. Усього — це 50 млрд євро для України”.

США також не залишилися осторонь і готові зробити свій внесок. Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен:

“Не вводьте себе в оману. Усі ці реформи і зусилля з відновлення залежать від здатності України стримувати і захищатися від майбутніх атак з боку Росії. Ось чому, попри те, що ми інвестуємо в негайну і довгострокову відбудову України, ми також маємо створити українську армію, достатньо сильну, щоб захистити суверенітет України, її територіальну цілісність і незалежність”.

Виступив і президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що інвестиції в Україну та її армію захищають не тільки Україну, а й увесь світ, і це спільна робота із захисту демократії в західному світі й не тільки.

“Створюючи наші альянси, ми забезпечуємо такий рівень свободи, до якого звикли наші люди. Друге: ми посилюємо стабільність. Щонайменше 600 млн споживачів у світі безпосередньо залежать від нашого аграрного виробництва. Це колосальний потенціал для продовольчої безпеки”, — заявив глава Української держави.

Також на конференції порушувалися питання відповідальності Росії за скоєні злочини проти України. Президентка Єврокомісії наголосила, що рішення щодо заморожених російських активів необхідно ухвалити якомога раніше, і потрібно це зробити до початку так званих літніх канікул. З нею повністю згоден прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Одне з ключових питань, з яким ми постійно стикаємося, — це хто буде платити сотні мільярдів за відновлення. Насамперед Росія повинна заплатити за все, що вона зруйнувала”, — сказав він.

З цією тезою погодилися всі промовці. Зараз це — одна з головних тем відкритих і закритих обговорень. Те, як знайти легальний шлях використати ці кошти Росії та її громадян для відновлення зруйнованого країною-агресором в Україні. Цю тему порушуватимуть на заході й завтра. Підсумки конференції буде підбивати глава українського уряду, у нього запланована велика конференція.

Читайте також: Конференція з відновлення України стартувала в Лондоні — подробиці з місця події (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, міжнародна конференція з питань відновлення України URC23 (Ukraine Reform Conference), яка стартувала в Лондоні сьогодні, 21 червня, зібрала практично всіх глав МЗС країн G7 (“Великої сімки”), а також окремих лідерів держав. Захід відкрив президент України Володимир Зеленський — його онлайнвиступ зірвав овації. Київ на заході представляють прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, члени уряду.

Прямий ефір