ВПК РФ ніколи вже не відновиться навіть до колишніх розмірів, — Буряченко

Знищена російська техніка. Фото: Facebook/93 ОМБР

Росія своїми діями знищила свій військово-промисловий комплекс (ВПК), він ніколи не відновиться до колишнього рівня. Таку думку сьогодні, 21 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук Олексій Буряченко.

“Аспектів кілька — політичний, військовий, зокрема економічний. Там приблизно десята частина бюджету до повномасштабного нападу РФ на Україну формувалася шляхом саме продажу військової техніки. Це, звісно, країни третього світу — Африка, Середня Азія, але віддати належне, продавали вони завдяки своєї псевдореклами доволі багато. Якщо копнути глибше по країнах Африки, вони цю справу продавали їм у кредит, тому що особливо ніхто не хотів купувати, і ті, хто має можливість і фінансову, і політичну, звісно ж, за російською технікою точно в чергу не ставатимуть. Тому зараз вони своїми діями, своїми неефективними, кострубатими діями просто зараз знищили будь-який економічний навіть потенціал розвитку свого ВПК”, — сказав він.

Політолог уточнив, що РФ за останні два роки продала тільки 1% від запланованого обсягу військової техніки.

“Навіть на останній виставці військової техніки “Арма” в Москві було не продано жодної одиниці техніки. Ось усе, що нам варто знати про стан російського ВПК на поточний момент, затребуваність у світі, відповідно, якість цієї техніки. Так, її багато, цього металобрухту, на превеликий жаль, у них багато, що західне озброєння на три, на п’ять голів вище навіть за те, що вже передано до України нашими партнерами. Але співвідношення втрат 1 до 10, 1 до 5 залежно від одиниць порівнюваної техніки, але резюмуємо, що цього металобрухту, мотлоху з люком у вигляді броні у них ще достатньо”, — каже Буряченко.

Він заявив, що внаслідок повномасштабного вторгнення до України РФ втратила майже всі ринки озброєння.

“Ці ринки, як ринки нафти і газу, відновити вже практично неможливо. Тому що справа не просто в тому, щоб продати якійсь країні будь-яку техніку (танк, БТР чи гелікоптер), її потрібно й обслуговувати. А якщо ти втрачаєш ринок збуту, то купуючи ці танки чи будь-які зразки зброї в іншій країні, та яка вже починає їх і обслуговувати. Тобто ринок якщо втрачається якоїсь країни, він, скоріш за все, вже втрачається назавжди. Ця втрата позицій уже невідновлювана. Це вже можна вважати, що ВПК РФ унаслідок їхніх божевільних дій ніколи вже не відновиться навіть до колишніх розмірів”, — резюмував Олексій Буряченко.

Читайте також: Не якістю, а кількістю: ситуація у ВПК Росії — розбір експертів

Нагадаємо, помічник президента Російської Федерації Володимира Путіна Максим Орєшкін вважає, що вихід західних компаній з російського ринку позитивно позначився на економіці країни. Такі заяви звучать на тлі того, що навіть за даними Росстату, росіяни скорочують купівлю харчових продуктів до мінімуму за 13 років. А поки населення бідніє, а ринок Росії дедалі більше ізолюється, державний банк пропонує вводити нові репресивні механізми.

Прямий ефір