Реакції Путіна і Лаврова на надання Україні F-16 — маркер руху в правильному напрямку Києва і союзників, — експерт

Винищувачі F-16. Фото: unsplash.com

Офіційна російська реакція на військову допомогу, яку Україна отримує від союзників для свого захисту від агресії і терору РФ, ніколи не відрізнялася адекватністю. Про це сьогодні, 16 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив Тарас Жовтенко, експерт з міжнародної безпеки Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва.

Так він прокоментував заяву міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, що “як тільки літак F-16 пролетить над небом України, відповідь буде військово-технічна”.

“Зараз слова товариша Лаврова, очевидно, ще покликані доповнити той виступ, наповнений пропагандистськими штампами, який буквально зараз штовхає російський фюрер на ПМЕФ, пітерському так званому міжнародному економічному форумі. Він там теж розповідав про F-16, і теж згадував про всілякі заходи, які нібито вживатиме його держава для того, щоб усе це нібито припинити. Він там розповідав про те, що нібито як військові цілі вони розглядатимуть аеродроми на території країн-членів НАТО, де, можливо, базуватимуться ці F-16 українські, які робитимуть бойові вильоти на території України”, — сказав Жовтенко.

Експерт констатував, що це вже далеко не вперше, коли російські офіційні особи та російська пропаганда посилають такі погрози.

“Це завжди маркер того, що наші західні союзники, і ми разом з ними рухаємося в правильному напрямку. І цей напрямок — це остаточна військова поразка Російської Федерації на території України. Багато подібних речей ми чули і про HIMARS, і про далекобійні ракети Storm Shadow, про “Леопарди”. Це все були “червоні лінії”, які російське керівництво постійно перемальовувало, змінювало кольори, бо спочатку вони говорили про “червоні лінії”, потім про бордові. Усе це пропагандистське лушпиння є свідченням того, що російське військово-політичне керівництво розуміє, що в технологічному плані вони не те, що вже починають відставати, вони вже давно відстали від тієї якості української армії, яку нам допомагають будувати наші західні союзники. І на полі бою це чим далі, тим більше відчуватиметься”, — каже він.

Також, за словами Жовтенка, російське військово-політичне керівництво розуміє, що у них немає військового інструментарію і шансів (у військовому сенсі) показувати хоч якусь перемогу, навіть якусь ефемерну.

“Усе це буде дуже і дуже непросто російському керівництву показувати і з погляду пропаганди, і з погляду того, що на полі бою якісне відставання російської армії посилюватиметься. І що більше сучасної західної зброї ми отримуватимемо, що більше ми отримуватимемо допомоги від наших західних партнерів для того, щоб інтегрувати цю зброю в єдину систему ведення бою, то гіршими ставатимуть справи для російських окупантів”, — підсумував експерт із міжнародної безпеки.

Читайте також: Літаки F-16 можуть з’явитися в Україні до жовтня: Ягун назвав умови

Нагадаємо, в Брюсселі завершилася чергова, 13-та зустріч у форматі “Рамштайн”. Майже 50 союзників обговорювали підвищення бойових можливостей України. Глава Пентагону США Ллойд Остін заявив, що союзники виявляють єдність і рішучість у підтримці української оборони перед обличчям російської агресії.

Прямий ефір