Союзники позитивно оцінюють останні дії ЗСУ та готові посилити підтримку — підсумки “Рамштайну-13” (ВІДЕО)

Ллойд Остін і Олексій Резніков на засіданні "Рамштайн". Фото: ukrinform.ua

Більше систем протиповітряної оборони та коаліція F-16 — у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі (Бельгія) підбили підсумки 13-ї зустрічі у форматі “Рамштайн”. Учасники Контактної групи з оборони обговорювали підвищення бойових можливостей України, повідомляє FREEДОМ.

Союзники позитивно оцінили останні дії української армії, готові посилити її підтримку, а також розпочати процес політичної інтеграції України до структур Альянсу.

“Україна почала контрнаступ, ми бачимо запеклі бої, ще дуже рано, але ми також бачимо, що Україна має успіхи й що Україна здатна звільнити окуповані землі”, — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Так звана літакова коаліція та її розширення були серед центральних тем зустрічі, але генеральний секретар НАТО закликав не забувати й про інші потреби української армії.

“Фокус буде і був на тому, щоб забезпечити підтримку, у тому, щоб переконатися, що всі системи, які вже там, працюють добре. Що достатньо боєприпасів, запасних деталей, обслуговування та ремонту. Що є все необхідне, щоби підтримати під час всього наступу. Ми не бачимо жодних сигналів від президента Путіна, від Росії, що вони взагалі готуються до миру чи справжніх переговорів. Але водночас ми знаємо, що чим більше території Україна зможе повернути за допомогою цього наступу, тим сильнішою буде її позиція за столом переговорів”, — наголосив Єнс Столтенберг.

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже понад рік. У деяких країнах НАТО змінилися уряди, але прогнози російської пропаганди про неминуче скорочення допомоги та втрату інтересу до України не виправдовуються.

“Доволі скоро у нас у Фінляндії буде новий уряд, ми в процесі переговорів про новий уряд, і він буде у нас наступного тижня. Але можу запевнити вас, що Фінляндія продовжить підтримувати Україну в майбутньому”, — заявив міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен.

Серед лідерів у підтримці України й у постачанні важкої бронетехніки, й у постачанні літаків — Нідерланди. Ця країна є прикладом стійкості курсу Альянсу на підтримку Збройних сил України.

“Буде анонс чотирьох країн, що ми відправимо, щойно зможемо, ракети для протиповітряної оборони. Нідерланди анонсували, у мене була вчора доповідь перед парламентом, що ми матимемо новий пакет на суму 150 млн євро на нові радари для виявлення, які необхідні для інтегрованої протиповітряної оборони. Звичайно, ми обговорюватимемо тренування українських пілотів на F-16. Я, як і раніше, думаю, що найактуальніша потреба — сфокусуватися на протиповітряній обороні. Це дуже важливо у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі, і тому ми розпочали програму з тренування українських пілотів на платформі F-16”, — зазначила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Країни НАТО анонсували додаткові пакети допомоги.

“Декілька країн сьогодні взяли нові зобов’язання перед Україною. Канада зобов’язалася виділити черговий пакет допомоги 500 млн дол., який міститиме понад 200 критично важливих ракет для того, щоб допомогти захистити українське небо. США разом із Великою Британією, Данією та Нідерландами зробили свій внесок у критично необхідні ракети протиповітряної оборони. Ми зосереджені на тому, щоб бути впевненими, що ми продовжуємо просуватися у тому, що необхідно Україні для того, щоб досягти успіху”, — повідомив міністр оборони США Ллойд Остін.

Сполучені Штати Америки уважно стежать за просуванням української армії та коригують навчальні програми для українських солдатів відповідно до нових викликів.

“Динаміка дій на полі бою постійно змінюється протягом тижнів та місяців, ми працюємо з українцями, і ми теж міняємося щодо того, що постачаємо. І це вдало. Докази, що це успішно, можна побачити на полі бою”, — зазначив Ллойд Остін.

Головні підсумки зустрічі підбив міністр оборони України Олексій Резніков.

“Вже чітко прозвучало створення, як її називають F-16 training coalition (тренувальна коаліція) або Fighting jet coalition (винищувальна коаліція) — тобто авіаційна коаліція відбулася. Я можу це вже стверджувати, особливо тому, що абсолютно офіційно Нідерланди та Данія підтвердили своє лідерство та готовність організувати навчання наших пілотів, наших інженерів, наших техніків для освоєння літаків F-16. Сполучені Штати підтримують це офіційно. І сьогодні вже інші країни висловлювали у розмовах готовність приєднатися у той чи інший спосіб: хтось грошима, хтось обладнанням”, — заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

Читайте також: “Рамштайн” реагує на ті події, які відбуваються в Україні: військову допомогу Україні оцінив Романенко

Нагадаємо, у Брюсселі у четвер,15 червня, відбулася 13-та зустріч у форматі “Рамштайн”.

Читайте також: Коаліція F-16 і більше систем ППО для України: що відомо про підсумки “Рамштайн-13”

Прямий ефір