Під грифом “таємно”: Росія намагається приховати реальний стан своєї економіки (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Оцінити реальний стан російської економіки зараз важко, адже Москва засекретила безліч показників і статей витрат. Ні банки, ні митниця не публікують цифри, а на початку року російська Держдума ухвалила закон, що засекречує статистичні дані геополітичного значення. Однак, непрямі ознаки вказують на масштаби падіння економіки РФ, повідомляє FREEДОМ.

Насамперед звернути увагу варто на міжнародну ізоляцію російського ринку. Так, на щорічному Петербурзькому міжнародному економічному форумі вперше немає жодного іноземного лідера. А минулого тижня Таджикистан різко відхилив пропозицію глави МЗС РФ Сергія Лаврова вступити до Євразійського економічного союзу, заснованого Росією.

“Інтеграція Таджикистану в ЄАЕС не обговорювалася ані на зустрічі Сергія Лаврова з президентом Республіки Емомалі Рахмоном, ані на переговорах із міністром закордонних справ країни Сироджиддіном Мухриддіном. Питання про приєднання Таджикистану до ЄАЕС не стоїть на порядку денному”, — сказав у коментарі пресі начальник департаменту інформації та друку МЗС Таджикистану Шохін Самаді.

Інший показник деградації економіки — втеча з країни багатих людей. За даними компанії Henley&Partners, за минулий рік Росію покинули 8,5 тисяч доларових мільйонерів. І це відображає загальну тенденцію еміграції забезпечених громадян. Адже роботу за низкою напрямків у Росії блокують як санкції, так і старання місцевої влади. Особливо це помітно по IT-сектору. Поки одні чиновники кричать про гостру нестачу кадрів, інші забороняють фахівцям, які виїхали з Росії, працювати з-за кордону.

“Шановні айтішники! Ви — соціально недорозвинені. Їм що потрібно? Тільки кімната, комп’ютер, що безперебійно працює, електрика, зв’язок, що безперебійно працює, і замовлення. Усе. Вони соціально ізольовані. Я не так давно був у Киргизії та запитав у митрополита Киргизького: “Ось приїхало кілька десятків тисяч людей, айтішників. А кількість парафіян збільшилася?” Він каже: “Ні”. Ви — безбожники, хлопці”, — заявив генеральний секретар Асамблеї народів Євразії Андрій Бєльянінов.

Ще один непрямий показник — інвестиційний клімат. Ведення бізнесу в Росії стає дедалі токсичнішим. Так, міжнародному гіганту, виробнику солодощів та снеків Mondelez оголосили корпоративний бойкот безліч логістичних і рекламних компаній у країнах Північної Європи через те, що той не вийшов із Росії. При цьому просто покинути ринок РФ стає дедалі складніше — влада активно заважає. Наприклад, мережу спорттоварів Decathlon, яка оголосила про вихід із Росії, оштрафували на 140 млн рублів за нібито порушення договору з одним із торгових центрів. Але вирішальним аргументом на користь виходу з Росії може стати ескалація.

“Усі, хто перебуває поруч із зоною бойових дій, їдуть або думають про це. Це довгострокові наслідки — навіть за сприятливого розвитку подій люди навряд чи повернуться швидко”, — заявив у коментарі Bloomberg економіст, колишній російський чиновник Євген Гонтмахер.

Війна проти України знищує російську економіку вже зараз. Так, зі звітів Центробанку Росії випливає, що курс рубля в міжнародних операціях за січень-травень знизився на 18%. Це відбивається і на курсі всередині Росії, де номінально долар коштує вже 85 рублів. Але простому громадянину отримати іноземну валюту можна тільки в приватних обмінних пунктах, за спекулятивними цінами.

Читайте також: Десятина на війну: у РФ діє державний рекет, — економіст

Раніше фінансист Сергій Фурса заявив, що кожен день роботи санкцій зменшує потенціал Російської Федерації. За його словами, економіка РФ пішла шляхом деградації та примітивізації.

Прямий ефір