Активна агітація та смс-повідомлення з вимогою з’явитися у військкомат: як у Росії проходить мобілізація

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Щоб не йти воювати проти України, російські солдати готові завдавати собі каліцтва та тікати з країни за кордон. У Росії триває прихована мобілізація. Як пишуть російські ЗМІ, росіяни почали отримувати смс-повідомлення з вимогою з’явитися до військкомату. Країна-агресор також почала активно агітувати працівників ракетних заводів, щоб ті брали участь у війні з Україною, інформує FREEДОМ.

Лейтенант Військово-космічних сил Росії Дмитро Мішов дезертував з армії. Декілька місяців він служив на білоруській території, перевозив військові вантажі. На початку осені він отримав наказ про звільнення, його служба в армії мала закінчитися в жовтні. Проте в Росії було оголошено мобілізацію, яка забороняє офіцерам звільнятися з армії. Мішов спробував оскаржити скасування свого звільнення у суді.

“Ми зрозуміли, що справа програна моя. І що я у будь-якому разі продовжуватиму служити. Плюс ось всі ці поправки до кримінального кодексу, що не можна не виконати наказ. Раніше можна було не потрапити під кримінальну відповідальність, а зараз уже вибору не залишається, і вони почали тиснути на мене, щоб я вирушив на “СВО”, — зазначив Дмитро Мішов, лейтенант Військово-космічних сил Російської Федерації в інтерв’ю ВВС NEWS.

У січні військового пілота зобов’язали вирушити на фронт. Тоді він, доведений до краю, розкрив собі вени, але йому повідомили, що він все одно буде мобілізований, тому лейтенант вирішив тікати. Він нелегально через ліс перейшов кордон Росії та Литви.

“Мені молоді офіцери розповідали, що є офіцери у відставці, які налаштовані антипутінськи, і до них можна було б звернутися по допомогу. Я їм написав у Telegram, вони вислухали мою історію та сказали, що допоможуть. Обіцяли всім забезпечити. Люди, які допомагали, вони збудували маршрут за мене, щоб я не натрапив на заставу, на секрети прикордонників”, — додав Мішов.

У Росії, судячи з публікацій у ЗМІ, продовжується мобілізація. Місцеве населення запевняли, що поки що немає потреби в новій живій силі на фронті, але насправді ситуація виглядає інакше. Так, жителі Санкт-Петербурга почали отримувати повідомлення на телефон із вимогою з’явитися до військкомату. Але активісти запевняють, що такі смс не мають жодної юридичної сили.

“Ці смс не мають жодної сили, вони розраховані на дурників, ось як вам дзвонять зі служби безпеки Сбєрбанку та ще якогось банку, ось рівно та сама історія з цими SMS. Тож плюньте та забудьте, це просто інформування вас про те, що військкомат про вас пам’ятає, він вас лякає”, — пояснив Іван Чувіляєв, прес-аташе руху “Ідіть лісом”.

Також під особливою увагою зараз опинилися працівники ракетних заводів. Їх почали активно агітувати на війну проти України. Про це повідомляють у соцмережах. Так, російських інженерів-космонавтів та ракетників набирають у новий батальйон російської армії “Уран”.

У розвідці Естонії прогнозують, що найближчим часом Росія, ймовірно, розпочне нову хвилю мобілізації. За словами полковника і командувача Центру розвідки оборони Естонії Марго Гросберга, за 9 місяців тільки в боях за Бахмут країна-агресор втратила 40 тисяч солдатів.

Читайте також: Сила, штрафи і мобілізація “на забій”: як у РФ борються з незгодними з режимом (ВІДЕО)

Прямий ефір