“Перехід влади в РФ визначатиметься тільки наявністю грубої сили”: шанси російської опозиції на “трон” оцінив Дунда

Олег Дунда. Фото: rbc.ua

Російська опозиція мало кого представляє в нинішній “Російській імперії”, й поки що немає розуміння, як хтось із опозиціонерів може прийти до влади. Таку думку сьогодні, 9 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив голова міжфракційного об’єднання з деколонізації РФ Олег Дунда.

“Нам потрібно для себе усвідомлювати те, що опозиція, незалежно від того, чи це Пономарьов, чи Ходорковський, чи Навальний, фактично вони мало кого представляють у “Російській імперії” на сьогодні. Ба більше, так, вони ходять із правильними демократичними тезами, гаслами про те, яка буде нібито влада в “Російській імперії” після Путіна. Але якщо детально з ними розмовляти, нікого не виключаючи, Пономарьова, Ходорковського, і спитати їх, а як ви бачите свій прихід до влади… практично, щоб реалізувати свої амбіції, реалізувати свої бажання, ось ці програмні тези, то жоден із них вам шляху цього не розповість. Тобто є умовно сьогоднішня ситуація, точка А, і точка Б — вони “на троні”. Ось як пов’язати цю точку А і точку Б, у них розуміння цього не існує”, — сказав Дунда.

Через це він переконаний, що опозиційні з’їзди росіян можна розцінювати не більше, ніж як спробу презентації перед європейськими західними елітами заради подальшого діалогу та отримання грантів.

Дунда впевнений, що перехід влади в Росії визначатиметься тільки наявністю грубої сили.

“Хто має більше багнетів, той і буде владою, ну, хоча б тимчасово, на перехідний період. І в даній ситуації єдиний варіант, який можливий, — це де який володар, місцевий регіональний лідер має більше можливостей і агресії, і, скажімо так, нахабства, реалізовувати цю грубу силу. І я перепрошую, в цій історії ніде не проглядається ні Ходорковський, ні Навальний, ні Пономарьов, тому що таких можливостей де-факто вони не мають”, — переконаний народний депутат.

Він вважає фантастичною ідею про те, що російський опозиційний лідер Олексій Навальний стане демократичним президентом РФ. Дунда зазначив, що зараз Росія “заражена імперським вірусом”, а Навальний “готовий приймати будь-які тези, які можуть його привести до влади”. Зокрема, спікер нагадав, що в серпні 2008 року, під час війни в Грузії, Навальний підтримав російську агресію.

Дунда заявив, що Україна для захисту своєї територіальної цілісності та державності може комунікувати з “корисними росіянами”. Він зазначив, що російська опозиція вже прийняла факт неминучості розвалу РФ. До того ж, на думку нардепа, ситуація в Бєлгородській області засвідчила, що в РФ спостерігається криза силового блоку, крайня вразливість і слабкість правоохоронної, армійської, воєнізованої системи. Централізованого права підпорядкування в Росії не існує.

Крім того, Дунда звернув увагу, що лідерство Путіна в РФ уже піддається сумніву.

“Ба більше, приборкати бажання таких як Пригожин, власників приватних компаній, а на нього дивляться по всій Росії, приборкати їхнє бажання очолити якісь регіони і бути сам собі царем практично вже неможливо. Повернувши Пригожина і “Вагнер” із країн Африки в Росію, вони фактично відкрили скриньку Пандори. Це було питання часу, коли такі люди, такі формування відчують свою значимість, відчують свою можливість і право бути фактично державною структурою. Це зараз і відбувається”, — сказав він.

На думку Дунди, російська опозиція, яка перебуває в екзилі, може заявити свої претензії на владу в РФ, але це ні до чого не призведе. Водночас є всі передумови для розпаду Росії, і Україні потрібно зараз думати про те, як встановлювати відносини з “осколками імперії”.

Читайте також: Третє засідання з’їзду російської опозиції стартувало у Варшаві — деталі (ВІДЕО)

Нагадаємо, у Брюсселі відбулися збори російської опозиції.

Прямий ефір