Третє засідання з’їзду російської опозиції стартувало у Варшаві — деталі (ВІДЕО)

З'їзд російської опозиції. Скріншот: uatv.ua

У Варшаві стартувало третє засідання з’їзду народних депутатів Російської Федерації. Журналістка телеканалу FREEДОМ Наталія Малишко з місця подій розповіла про те, як відбувається захід.

На порядку денному з’їзду — багато законодавчих ініціатив, які опозиціонери планують обговорювати та впроваджувати, але вже в постпутінській Росії після перемоги України. Зокрема, планують змінити Конституцію та Акт про звільнення, реабілітацію та амністію. Йдеться насамперед про звільнення політв’язнів. За приблизними підрахунками правозахисників, у російських в’язницях перебуває близько 5 тис. осіб, які отримали терміни за незгоду з режимом російського президента Володимира Путіна. Однак точну кількість політв’язнів назвати ніхто не може, робота в цьому напрямі триває. На основі даних правозахисних організацій, таких як “Меморіал” і “Русь Сидящая”, формуватимуться списки тих, кого потрібно звільняти.

Під главу “Про загальну амністію для ув’язнених” підпадають ті, хто не скоював злочинів, пов’язаних із насильством.

“Ми повинні відразу, з перших днів влади показати, чим ми відрізняємося від попереднього репресивного режиму. Широка кримінальна амністія — це жест доброї волі. Ми, звісно, розуміємо ризики, які існують в амністії, якщо вона буде досить широка, як ми хочемо, але річ у тім, що Євген Пригожин уже зробив основну роботу в цьому плані — найнебезпечніший суспільно-небезпечний кримінальний елемент завербували у “Вагнер”, і його успішно утилізували під Бахмутом. Ті, хто залишився, це менш соціально-небезпечні елементи. Ми вважаємо, що повинні дати шанс людям соціалізуватися в новому суспільстві”, — зазначив представник з’їзду народних депутатів РФ Олексій Барановський.

Також сьогодні делегати з’їзду народних депутатів ухвалили звернення до інших російських опозиціонерів і пропонують підписати декларацію про координацію спільних дій. Метою називають знищення путінського режиму, встановлення миру в Європі та побудову демократії в Росії. Рішення мають ухвалюватися спільно, а домовленості фіксуватися на папері. До того ж, не має бути жодних сепаратних перемовин і дискредитації один одного.

“Ідея об’єднання російської опозиції — ідіотська: неможливо поєднати вужа з їжаком, народжений повзати літати не зможе ніколи. Необхідно робити координацію, тому що різні опозиційні групи займаються різними справами, і важливо, щоб вони одна одній не заважали. Є група Навального, у якої є сильні ЗМІ, треба, щоб вони не нападали на інших опозиціонерів, а нападали на Путіна. З’їзд народних депутатів робить закони, значить не потрібно робити альтернативних сепаратистських обговорень і законів, а приходити на цей майданчик для того, щоб обговорювати закони. Форум “Свободной России” Гаріка Каспарова займається кадровим резервом, насамперед для місцевих органів влади. У Ходорковського є процес переговорів із різними російськими та міжнародними особами щодо переходу на бік добра. Коли люди один одному не заважають, то це нормально працює”, — висловив думку депутат Держдуми РФ (2007-2011 рр.), делегат з’їзду народних депутатів Росії Ілля Пономарьов.

З’їзд російської опозиції у Варшаві заплановано на чотири дні. У ньому також візьмуть участь представники польського Сейму і Сенату.

Читайте також: 30 млн росіян проти війни Путіна в Україні, — Гудков

Нагадаємо, у Брюсселі відбулися збори російської опозиції.

Прямий ефір