Облави на трудових мігрантів із Таджикистану почастішали в РФ — причини (ВІДЕО)

Масові затримання таджицьких громадян відбуваються в Росії. У різних регіонах силовики влаштовують облави на трудових мігрантів із Таджикистану. А в Хабаровському краї спецпризначенці увірвалися до гуртожитку державного університету і побили таджицьких студентів. Посольство Таджикистану в Москві повідомило, що внаслідок дій омонівців постраждали 10 людей, інформує FREEДОМ.

1 червня в Красногорську на одному з будмайданчиків силовики затримали 50 громадян Таджикистану, пише видання “Озоди”. На кадрах чітко видно, що до затриманих застосовують фізичну силу. Подібні облави на таджицьких мігрантів почастішали. Масові затримання відбулися в Москві, Санкт-Петербурзі та Хабаровську.

“Загалом у Росії з літа 2021 року офіційна позиція щодо мігрантів стала жорсткішою. Стало більше антимігрантської риторики і висловлювань із боку офіційних осіб. Більше масових затримань. Водночас жорсткість російської поліції — явище зовсім не унікальне. І не стосується тільки мігрантів. У нас у цьому сенсі поліція без упереджень”, — каже правозахисниця Віра Альперович. 

Причини масових затримань російська влада не коментує. Дають лише суху статистику так званих двотижневих заходів. Так, до поліції доставили майже 1500 іноземців. 148 людей депортують із країни. 

Своєю чергою в МЗС Таджикистану висловило стурбованість у зв’язку з останніми новинами з Росії.

“Було наголошено на необхідності спільного реагування на наявні та міграційні проблеми, що виникають, а також на важливості ухвалення скоординованих дій під час вироблення можливих спільних заходів з питань міграції”, — йдеться в повідомленні на сайті Міністерства закордонних справ Республіки Таджикистан. 

Стурбовані долею своїх співвітчизників і жителі Душанбе.

“У наших мігрантів у Росії немає захисників, ними повинні стати ми і вимагати від керівництва Росії, щоб наших мігрантів не мучили”, — зазначають вони. 

Ксенофобія — хронічна хвороба Росії — кажуть правозахисники.

“Якщо говорити про ксенофобські настрої громадян, то вони стабільно високі багато років. Росія половина населення за всіма опитуваннями поділяє націоналістичні гасла”, — зазначає Альперович. 

Яскравий приклад ксенофобії та расизму — пост у соцмережі депутата Держдуми РФ Михайла Матвєєва. Він закликав відправляти іноземних робітників на війну проти України.

“Чому їх не мобілізують? Де таджицькі батальйони? Йде війна, Росії потрібні солдати, ласкаво просимо в наше громадянство! Але “армія” середньоазіатів вступає в полки таксистів, дивізії двірників і будівельників, але не стрільців і мінометників на СВО. Або хоча б будівельників окопів і бліндажів. Пора на фронт, хлопці. Вивчаю законодавство і готую поправки”, — написав Матвєєв у Telegram.

За даними журналістів, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну мігрантам із Таджикистану стали активно видавати російське громадянство. Роблять це, ймовірно, якраз для того, щоб мобілізувати їх у російську армію.

“У першому кварталі цього року громадянами Росії стали майже 45 тис. громадян Таджикистану. Це майже по 500 осіб щодня. Такого раніше не було. Якщо ви пам’ятаєте, Путін кілька разів спрощував отримання громадянства, мабуть, з огляду на те, щоб залучати нових солдатів на війну”, — зазначила журналістка Радио Озоди Хіромон Бакозода. 

Не виключають експерти й того, що облави на мігрантів — це інструмент тиску на керівництво Таджикистану. А мета — змусити країну приєднатися до Євразійського економічного союзу.

“Укотре Таджикистан, не знаю відкрито це чи ні, у нас немає інформації, але з того, що ми розуміємо, як журналісти, озвучив свою колишню позицію, що ми на це не підемо. Таджикистан не готовий навіть вступати в цю організацію як спостерігач, тому що розуміє, що до повного членства залишається один крок”, — каже Бакозода. 

Серед іншого, експерти припускають, що масова атака на громадян Таджикистану може бути помстою кремля Душанбе — за його політику відкритих дверей, співпрацю з лідерами ЄС, а також за відмову відкрито підтримувати війну Росії проти України.

Читайте також: Міжнародний вигнанець: від Росії відвертаються останні союзники (ВІДЕО)

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну показники російської демократії рекордно знизилися за всю її пострадянську історію. Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Freedom House. За оцінками експертів, Росія належить до категорії авторитарних режимів.

Прямий ефір