Україна точно отримає західні винищувачі цього року, — Веніславський про створення коаліції

Винищувачі F-16. Фото: pixabay.com

Процес створення коаліції винищувачів триває. У партнерів України абсолютно позитивні як настрої, так і очікування. Про це сьогодні, 19 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив народний депутат України, представник президента України у Верховній Раді, член комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Разом із цим, за його словами, є об’єктивні складнощі з точки зору інфраструктурної системи.

“Тому що є різні оцінки чи готова наша інфраструктура до використання тих самих F-16 або не зовсім готова. Ми на комітеті це питання вже з представниками сектору безпеки і оборони, з військовими розглядали, але є певні складнощі, які потребують і інженерних зусиль для адаптації наших систем до західних винищувачів. Але, тим не менш, сам процес точно триває, я впевнений, що цьогоріч Україна точно отримає західні винищувачі”, — заявив Веніславський.

Нардеп уточнив, що буде це F-16 чи якась інша платформа — це вже питання, яке вирішуватимуть українські військові, командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

“Він налаштований на F-16. Але є й інші варіанти, які ми розглядаємо. Тому коаліція винищувачів буде точно. Уже зараз ми бачимо дуже позитивні сигнали від військово-політичного керівництва США про те, що вони не будуть заперечувати проти того, щоб американські військові літаки, американські винищувачі були передані Україні. Є країни, які висловлюють готовність їх передати. Але процес триває, я впевнений, що він закінчиться дуже позитивно для України”, — сказав Веніславський.

Представник президента наголосив, що позиція України чітка і послідовна — ті види озброєння, які надають західні партнери, використовуватимуться для деокупації тимчасово окупованих Росією українських територій.

Читайте також: Авіаційна коаліція чотирьох європейських країн: чи захистить небо України новий союз – думки військових експертів

Нагадаємо, як повідомив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, за підсумками європейського турне президента України Володимира Зеленського Київ отримає озброєння, яке посилить ППО і допоможе українським військовим “здивувати” противника.

Прямий ефір