Просять не приїжджати — йому загрожує арешт: чи поїде Путін на саміт БРІКС (ВІДЕО)

Володимир Путін. Фото: hromadske.radio

Влада Південно-Африканської Республіки (ПАР) веде переговори з Москвою, на яких хочуть переконати російського диктатора Путіна не відвідувати саміт країн БРІКС (BRICS — міждержавне об’єднання Бразилії, Росії, Індії, КНР, ПАР) у серпні. Про це повідомляє видання Sunday Times з посиланням на анонімні джерела в уряді, інформує FREEДОМ.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) звинувачує президента Росії Путіна в масовій депортації українських дітей, що входить у поняття геноциду. ПАР визнає юрисдикцію цього суду. Тому, згідно із законом, вони зобов’язані затримати обвинуваченого.

“У нас немає варіанту не заарештовувати Путіна. Якщо він сюди приїде, нам доведеться його заарештувати”, — сказало анонімне джерело в уряді ПАР у коментарі Sunday Times. 

Заарештовувати Путіна в Преторії дуже не хочуть через велике економічне партнерство з Москвою. Але й ризикувати навіть великими зв’язками з розвиненими демократіями там не збираються. Щоб обійти обмеження міжнародного права, лідер ПАР Сиріл Рамафоса навіть заявляв про вихід із Римського статуту. Однак уже за кілька годин адміністрація президента рішення скасувала.

“Сама процедура виходу досить тривала. І близько 12 місяців після того, як країна заявила про бажання виходу, вона все ще виконує обов’язки. Саміт БРІКС буде в серпні. У будь-якому разі, виходила б ПАР із Міжнародного кримінального суду чи ні, це для неї не знімає цієї дилеми, яка буде пов’язана з приїздом Володимира Путіна”, — пояснила експертка-африканістка Global Ukraine Марта Олійник-Демочко.

За інформацією Sunday Times, Рамафоса створив спеціальний комітет на чолі з віцепрезидентом країни, який займався питанням візиту Путіна. 

Єдиним знайденим рішенням стала участь Путіна в онлайн-форматі. Тільки так ПАР зможе зберегти історичний курс на нейтралітет між позиціями Москви і Заходу. 

“ПАР ще пам’ятає ті часи, коли був апартеїд. Тоді саме СРСР допомагав боротися з ним, тоді як США підтримували тодішню правлячу партію. І ця допомога Росії, ПАР її пам’ятає, і, відповідно, вона не йде на таку різку конфронтацію, як би хотілося. Крім того, і ПАР, і РФ — це країни-члени БРІКС. І ПАР офіційно бере участь у русі неприєднання”, — зазначила Марта Олійник-Демочко. 

Поки можливості для російської міжнародної політики в Африці скорочуються, Україна, навпаки, нарощує їх. За заявами глави Міністерства закордонних справ України Дмитра Кулеби, Київ проводить консультації та тренінги з дипломатами африканських країн, які опікуються питаннями Європи та України. 

Крім того, за його словами, низка країн континенту вже зголосилися відкрити у себе українські посольства.

“Ми вже отримали від шести африканських країн згоду на відкриття посольства. Це перший крок, з якого все починається. Ми шукаємо активно і вже перебуваємо в просунутій фазі визначення майбутніх послів у цих країнах”, — заявив Кулеба. 

Розвиток взаємодії Києва з країнами Африки відбувається в межах програми перезавантаження відносин. Її в грудні минулого року анонсував президент Володимир Зеленський. У межах програми планують відкрити 10 нових посольств і торговий дім “Україна — Африка”.

Читайте також: Чи заарештує ПАР Путіна: експерти оцінили можливість виходу країни з Римського статуту (ВІДЕО)

Нагадаємо, влада Південно-Африканської Республіки дипломатичними каналами передала до Москви прохання, щоб президент РФ Володимир Путін у ПАР фізично не приїжджав на майбутній саміт БРІКС, який має відбутися влітку. 

Як повідомлялося раніше, палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі видала ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна і російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

Прямий ефір