За кількістю політв’язнів РФ досягла рівня пізнього СРСР — огляд

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Майже 600 політв’язнів уже відбувають покарання у російських в’язницях та колоніях. І кількість тих, кого відправляють за ґрати, постійно зростає. Правозахисники підрахували, що за цим показником країна вже досягла рівня пізнього СРСР. Людей садять за “вподобайки”, слова, телефонні розмови. А депутат Держдуми Гурулев взагалі запропонував повернутися до сталінських методів боротьби з інакодумством, повідомляє FREEДОМ.

Співголову Правозахисного центру “Меморіал” Олега Орлова судитимуть за “повторну дискредитацію” армії. Йому загрожує до трьох років позбавлення волі. Приводом став пост у соцмережах: Орлов написав, що війну проти України “розв’язав режим Путіна”, і називав її “найважчим ударом по майбутньому Росії”. У березні, після обшуків у співробітників “Меморіалу”, Орлову повідомили про підозру, а трохи більше ніж за місяць вручили обвинувальний висновок.

“Я це звинувачення взагалі не розумію. Загалом, з низки причин. По-перше, сама ця стаття 280.3 сформульована так, що про що там йдеться, які діяння підпадають під так звану дискредитацію, чим дискредитація відрізняється від критики, зрозуміти неможливо”, — прокоментував співголова Правозахисного центру “Меморіал” Олег Орлов.

На 35 тис. рублів за тією ж статтею про “дискредитацію” суд у Москві оштрафував кондитерку Анастасію Чернишеву. 22-річна дівчина вже рік пече і продає солодощі з антивоєнними та протестними гаслами. На думку російського суду, вона дискредитує армію.

У Єкатеринбурзі затримали Тетяну Камчатову, коли вона стояла на площі Леніна із плакатом “Миру — мир. Ні війні”. А у Калінінграді за значок “Ні війні” пенсіонера забрали у відділення поліції.

І у справі Орлова, і у випадку з Чернишевою все почалося з доносів. З лютого 2022 року у Росії розквітла ця давня сталінська традиція. “Стукотять” пасажири в метро — на своїх попутників, відвідувачі ресторанів — на людей за сусіднім столиком, вчителі — на учнів, студенти — на професорів, сусіди та колеги — один на одного.

“Збільшення числа доносів — один із індикаторів того, що держава балансує вже десь між авторитаризмом та тоталітаризмом. Це пробудження сплячих тоталітарних інстинктів населення, які, начебто, давно зникли. А виявляється, ні. Усе це зберігалося десь у віддалених куточках душі, і варто було атмосфері перетворитися на аморальну, як люди почали відповідати ситуації, тобто поводитись так, як це заохочується державою”, — прокоментував аналітик Андрій Колесников в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Тим часом із пропозицією повернутися до сталінської практики — запровадити військово-польові трибунали, а також відродити поняття “ворог народу” — виступив депутат російської Держдуми єдинорос Андрій Гурулєв.

“На жаль, по всій Російській Федерації ми знову спостерігаємо тотальні спроби криміналізувати ті голоси, які відхиляються від пропагандистської машини режиму, того, що Оруелл сардонічно назвав “Міністерством правди””, — заявила заступниця голови Місії США при ОБСЄ Кортні Острієн, виступаючи на засіданні Постійна ради у Відні.

Цього тижня в різних регіонах федерації, за даними російського ресурсу “ОВД-Инфо”, відбудеться 29 судових засідань з політичних кримінальних справ. Усього з 24 лютого 2022 року за антивоєнну позицію в Росії затримали 19 тис. 673 особи.

Читайте такожДоноси, провокації в тюрмах і адміністративні штрафи — нові факти репресій путінського режиму (ВІДЕО)

Нагадаємо, в Росії заведено понад 6 тисяч справ щодо “дискредитації армії”.

У 2022 році російські суди оштрафували за статтею про “дискредитацію” армії понад 4 тис. осіб на загальну суму понад 150 млн рублів.

Читайте також: У РФ хочуть повернути сталінські репресії — аналіз адвоката

Прямий ефір