Дуже складно знайти злочин, який РФ не вчинила на окупованих територіях України, — експертка

Ілюстративне фото: unn.com.ua

РФ в Україні намагається будь-якими способами зламати людину фізично і ментально. Застосовуються практичні всі види катувань і протиправні дії, спрямовані на боротьбу з ідентичністю та самовизначенням. Після деокупації українських територій відомі сотні випадків неправомірного поводження окупантів із порушенням міжнародних доктрин і конвенцій. Про це сьогодні, 30 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла експертка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

“Було б простіше сказати, які порушення Російська Федерація не здійснює. Тому що ми вже зафіксували порушення і Женевських конвенцій, і такі порушення, які досягають порогу воєнних злочинів, злочинів проти людяності. Коли ми говоримо про дітей і їхню депортацію, про викорінення ідентичності, це вже навіть не про воєнні злочини, злочини проти людяності, це про геноцид”, — сказала вона.

За словами експертки, дуже схожа ситуація на ситуацію з тимчасово окупованим Кримом. Але проблема в тому, що Росія знає, що вони не мають часу на сценарій Криму навіть у цьому випадку, тому що вони намагаються насильно паспортизувати, залякувати, депортувати тих, хто їм неугодний.

“Нелояльне населення закінчує, на жаль, у фільтраційних таборах або навіть якихось катівнях. Тому тут злочин що стосується і цілісності людини, її фізичної цілісності, її ментальної цілісності. Тут злочини, пов’язані з порушенням основоположного принципу міжнародного гуманітарного права, це принцип статус-кво ante bellum. Тобто зробити так, щоб на цій території нічого не змінилося під час окупації. Але Російська Федерація не вважає, що вона окупує ці території, вона їх просто незаконно анексувала. Це саме по собі ще одне свідчення того, що перед воєнними злочинами, злочином проти людяності ще була агресія. РФ якось за цей рік примудрилася, ще коли ми говоримо про дії 9 років тому теж, тому що там є якісь висновки Міжнародного кримінального суду щодо злочинів, але якщо брати картинку в цілому, то це порушення всього Римського статуту. Дуже складно знайти той злочин, який Російська Федерація не здійснила. І це також порушення Женевської конвенції та Міжнародного пакту про громадянські та політичні права”, — розповіла Рашевська.

Також, додала експертка, на тимчасово окупованих територіях погіршується ситуація з утисками.

“І, звісно ж, коли ми говоримо про окуповані території, там дуже складно зрозуміти, що держава-окупант хоче від місцевого населення, тому що, з одного боку, їх примушують брати російські паспорти, але, з іншого боку, їм погрожують ці паспорти потім забрати, а їх вислати кудись чи депортувати, або ж кинути за ґрати”, — резюмувала Катерина Рашевська.

Читайте також: РФ на окупованих територіях оголосила “полювання” на людей, які підтримують зв’язки з українськими правозахисниками, — Рашевська

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора України за час повномасштабного вторгнення Росії зареєстрував понад 77 тис. воєнних злочинів, скоєних росіянами. Про підозру у скоєнні злочинів повідомлено 305 підозрюваних.

Прямий ефір