Україна та ЄС домовилися визнавати та виконувати судові рішення одне одного: політолог пояснив важливість рішення

Игорь Рейтерович. Фото: radiosvoboda.org

Україна та ЄС визнаватимуть та виконуватимуть судові рішення один одного у цивільних та комерційних справах і це важливе рішення як для українських компаній, так і іноземних інвесторів. На цьому наголосив політолог Ігор Рейтерович сьогодні, 27 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він зазначив, що раніше в Україні існували певні проблеми, коли компанії, які працюють у країні або мають партнерів у Європейському Союзі, стикалися зі суперечками, які розглядалися окремо згідно із законодавством Європи чи України. Такі ситуації затягувалися через незрозумілість юрисдикції та те, які суди визнавати.

“Подібне рішення покликане суттєво полегшити насамперед для нашого бізнесу та для європейського бізнесу, для європейських інвестицій, перебування в тій чи іншій країні, ну, в даному конкретному випадку в Україні. Бо якщо виникатимуть якісь суперечки, вони досить оперативно вирішуватимуться в європейській системі правосуддя, а ми просто ці рішення визнаватимемо”, — пояснив політолог.

Нове рішення дасть можливість компаніям оперативно вирішувати суперечки на рівні Європи, а не чекати на закінчення судових процесів безпосередньо в Україні.

“Це полегшить процес вирішення якихось суперечок та, у перспективі, впливає на сприяння інтеграції України до Європейського Союзу. Також це додатковий фактор збільшення інвестицій в Україну, оскільки європейські компанії будуть впевнені у захисті своїх прав в Україні і можуть інвестувати в країну без побоювань”, — сказав Рейтерович.

Він також додав, що євроінтеграція України йде, і це вигідно обом сторонам. Також із цими процесами збільшаться інвестиції в Україну. Рейтерович упевнений, що оцінки ЄС щодо виконання рекомендацій Україною здебільшого будуть позитивними. Він наголосив, що ключові пункти реформ виконані на 3/4.

Читайте також: Президент підписав євроінтеграційний закон про спрощення авіаперевезень — нові кроки Києва на шляху до ЄС

Нагадаємо, Конвенція про виконання судових рішень, укладена у 2019 році, є міжнародним договором, який зобов’язує Договірні держави визнавати та виконувати судові рішення, винесені у цивільних чи комерційних справах в інших державах-учасницях. 2022 року Україна ратифікувала Конвенцію. Згідно з документом, договірні відносини між Україною та ЄС будуть встановлені з 1 вересня 2023 року, якщо жодна із сторін не заперечуватиме проти цього.

Прямий ефір