Генсек і посли трьох країн засудили російське вторгнення до України: що відомо про скандальне головування РФ у Радбезі ООН

Сергій Лавров. Фото: mid.ru

Росія, попри повномасштабне вторгнення її армії на територію України та численні факти воєнних злочинів, з 1 квітня 2023 року головує в Раді безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН). Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров вирішив відвідати штаб-квартиру в Нью-Йорку особисто. 24 і 25 квітня він провів засідання. І вже в перший день своєї присутності російський дипломат встиг посперечатися з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем, виправдати війну проти України та звинуватити США в спробах змінити міжнародне право, інформує FREEДОМ.

Участь у дебатах на першому засіданні Ради безпеки ООН під головуванням міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова взяли участь міністри чотирьох країн: Гани, Габону, Куби та Об’єднаних Арабських Еміратів. 

Решту делегацій країн-учасниць Радбезу, а їх усього 15 — п’ять постійних і 10 на ротаційній основі, представляли або постійні представники, або їхні заступники. Так ці країни мовою дипломатії висловили своє ставлення до Росії. 

Крім того, генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш і представники США, Великої Британії та Швейцарії під час засідання засудили російське вторгнення.

“Організувавши ці дебати, Росія намагається представити себе захисником статуту ООН і багатосторонності. Ніщо не може бути далі від істини. Це цинічно. Усі ми знаємо, що поки Росія руйнує, ми будуємо. Поки вони порушують, ми захищаємо статут ООН. Куди не глянь, Росія в презирстві”, — заявив глава Представництва Європейського Союзу при Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку Олаф Скоог.

На дебатах у Радбезі ООН, яка покликана попереджати й гасити військові конфлікти, постпред США нагадала Лаврову — Росія використовує людей як пішаків у своїй політичній грі. І закликала Кремль звільнити ув’язнених у РФ громадян США: репортера Wall Street Journal Евана Гершковича і колишнього морського піхотинця Пола Вілана. Десантника 4 роки тому затримали за фальшивими звинуваченнями в шпигунстві.

“Росія порушила загальнолюдські права та основні свободи як за межами, так і всередині своїх кордонів. Це — порушення міжнародного права, яке включає неправомірне затримання американських громадян Пола Вілана, Тревора Ріда, Брітні Грінер, а тепер і Евана Гершковича. На щастя, Тревор і Брітні вже вдома, живі-здорові”, — заявила постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш розкритикував дії Росії.

“Напруженість між великими державами досягла історичного максимуму. Так само як і ризики конфлікту через нещасний випадок або прорахунок. Вторгнення Росії в Україну, порушуючи Статут Організації Об’єднаних Націй і міжнародне право, завдає величезних страждань і спустошення країні та її народу”, — зазначив Гутерріш. 

Постійний представник Китаю також різко висловився щодо Росії. Він заявив, що неприпустимо, аби будь-яка країна спотворювала сенс міжнародного права, оформляла свою волю як так званий міжнародний порядок і безпричинно порушувала законні права інших країн.

“Якщо велика держава довільно перетворює важливі договори й угоди, що мають стосунок до міжнародного миру й безпеки, на мертві букви, то не тільки міжнародне право буде підірвано, а й узагалі не буде миру у світі. У зв’язку з цим відповідна країна має серйозно замислитися над своїми діями”, — акцентував у своєму виступі постійний представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь. 

Сам Лавров, як голова на засіданні Радбезу ООН, змушений був слухати всі ці заяви. Раніше він просто залишав залу. У відповідь зачитав уже традиційні російські тези про те, що ООН переживає глибоку кризу, і в цьому винні США та західні країни. 

До того ж, за його словами, вони нібито відмовляються від дипломатії та вимагають з’ясування стосунків на полі бою. На це 27 послів ЄС в ООН висунули вимогу до РФ повного і безумовного виведення військ з території України.

“Підтримувати порядок, заснований на правилах, — термін, який Росія навмисно неправильно витлумачує, — означає поважати міжнародне право і Статут ООН і забезпечувати, щоб ці правила застосовувалися до всіх”, — заявив Олаф Скоог. 

Але головна ідея Росії в особі Лаврова — це демонстрація свого впливу на світовій арені, зокрема і в ООН. 

Міжнародна ізоляція у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну змусила РФ пильніше придивитися до Африки. У країнах глобального Півдня Росія намагається знайти підтримку. І одночасно поширити на них свій вплив. 

Тому 1 квітня, коли Росія почала головувати в ООН, президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність реформи ООН. Щоб держава-терорист і будь-яка інша країна, яка хоче бути терористом, не могла зруйнувати мир.

Читайте також: Лавров із дипломата високого класу перетворився на посміховисько, — Єльченко

Раніше експерт з міжнародних відносин, народний депутат України VI скликання Євген Добряк заявив, що Росія безумовно не може мати місце в Раді безпеки ООН і за юридичними, і за фактичними аспектами, і найголовніше — як країна-агресор.

Прямий ефір