Помилки посла Китаю у Франції: як Європа відреагувала на проросійські висловлювання дипломата

Прапор Китаю. Фото: ukrinform.ua

Висловлювання китайського посла у Франції Лу Шая, співзвучні з російськими пропагандистськими наративами, викликали різко негативну реакцію в європейських столицях, зокрема й у Києві. Зокрема він заявив, що Крим Україні подарував Хрущов, а країни колишнього СРСР не мають суверенітету, передає FREEДОМ.

“Або є очевидні проблеми із географією. Або такі заяви суперечать позиції Пекіна щодо зусиль щодо відновлення миру в Україні на основі міжнародного права та цілей та принципів Статуту ООН”, — заявив Вадим Омельченко, посол України у Франції у коментарі “Європейській правді”.

Заяви китайського посла засудили і в Естонії.

“Заяви китайського дипломата незрозумілі, і ми засуджуємо подібні коментарі у бік незалежної та суверенної країни… Наша мета — дати зрозуміти, що подібні погляди неприйнятні і що Естонія – суверенна держава”, — сказав Маргус Тсахкна, міністр закордонних справ Естонії у коментарі виданню Postimees.

Обурений словами Лу Шая також голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. Міністри закордонних справ Латвії та Литви назвали позицію китайського посла неприйнятною, зазначивши, що Пекін у такий спосіб остаточно позбавляє себе можливості стати посередником у встановленні миру в Україні.

“Посол Китаю… якщо він пробував вивчити реакцію, як варіант, на такі заяви, що не все так однозначно, як Москва це трактувала: “не все так однозначно, тому що є історичні аспекти”, то вони перегнули палку й отримали ось таку гостру реакцію з боку Європи та демократичних країн. І це зіграє погану службу Китаю”, — сказав експерт-міжнародник, дипломат Руслан Осипенко.

Натомість інші країни колишнього СРСР, яких стосувався коментар китайського посла, вирішили відмовчатися. За словами експерта, таку обережну позицію викликано все ще високою залежністю цих урядів від Москви, а у випадку з Казахстаном — ще й від Пекіна.

Тим часом у Міністерстві закордонних справ Китаю через добу вирішили виправдатися за слова свого дипломата, а стенограми його інтерв’ю видалили з офіційних сайтів та облікових записів у соцмережах.

“Щодо територіального суверенітету, позиція Китаю завжди була чіткою. Китай поважає суверенітет, незалежність та територіальну цілісність усіх держав республік-учасниць після розпаду Радянського Союзу, підтримує цілі та принципи Статуту ООН”, — сказав Мао Нін, представник МЗС КНР на брифінгу 24 квітня.

Як кажуть експерти, китайська дипломатія отримує вказівки з центру і це не було випадковістю, тому що звернення було опубліковано.

“Якби посол сумнівався, що він щось говорить зайве чи якось неправильно висловився, він не публікував би це на офіційних сайтах. Тому всі ці фактори підштовхують мене до думки, що ініціатива була не за послом”, — додав Осипенко.

Висока дипломатія не терпить і не визнає випадковостей, тож у відносинах країн Європи та Китаю пішла ще одна тріщина, яку не заклеїти відмовками МЗС, зазначає експерт.

Також, за його словами, заява китайського посла дала привід Євросоюзу переглянути свій лояльний підхід до зв’язків із Пекіном, зокрема економічним.

Читайте також: Європа зробила останнє попередження для КНР, — розбір експерта

Прямий ефір