Російській владі потрібна доза страху, як наркоману: експерти про перспективи запровадження смертної кари в РФ

Ілюстративне фото: eeas.europa.eu

Російські чиновники все частіше з трибун заявляють про необхідність повернути смертну кару в кримінальне законодавство країни.

Незважаючи на те, що цей вид покарання в Росії не застосовують з 1997 року, він все ще значиться в Кримінальному кодексі РФ.

Правозахисники та експерти запевняють, що мораторій на скасування смертної кари буде знято, щойно цього захочуть у Кремлі.

Покарання стають суворішими, переслідування — частішими, “винних” — більшими

У Росії боротьба з “ворогами народу” виходить на новий рівень — законодавці збільшують тюремні терміни як для ворогів усередині країни, так і для ворогів ззовні.

Жертвами політичних репресій у Росії стають і іноземці. Журналіст The Wall Street Journal американець Еван Гершкович продовжує перебувати в СІЗО “Лефортово” через підозри в шпигунстві.

США відкидають будь-які звинувачення такого роду і вказують, що Гершкович займався виключно професійною діяльністю. Правозахисники констатують, що влада дотримується тактики послідовного впровадження дедалі жорсткіших репресивних законів.

Так, експрезидент Росії, а нині заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв, давній шанувальник сталінізму, запропонував розправлятися з опозиціонерами в найкращих традиціях 1937 року. Сказав правду про війну — залишився без громадянства.

Російська Держдума пропонує позбавляти паспортів росіян із набутим російським громадянством, якщо вони, на думку силовиків, дискредитують армію. Крім цього, у Держдумі вирішили повернути авторам законопроєкт про виключення смертної кари з Кримінального кодексу, який було внесено на розгляд ще 2001 року.

Законопроєкт 22-річної давності пропонував виключити з кримінального кодексу Росії смертну кару. Максимальним видом покарання мало стати довічне позбавлення волі. Його, до речі, зараз теж розглядають як один із варіантів посилення покарання для “зрадників батьківщини”.

Смертну кару як найвищу міру покарання було запроваджено на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Влітку минулого року, вже після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін заявив, що, незважаючи на процес “гармонізації” законів Росії та угруповань “Л-ДНР”, він би зберіг смертну кару на окупованих територіях. Головний мотив Володіна — нібито покарання тих, хто стріляє по мирних кварталах, яких він назвав “фашистами”.

Одними з перших претендентів на смертну кару можуть стати підозрювані за статтею “держзрада”, впевнені експерти.

Думки громадських діячів і правозахисників

Чи справді Кремль готовий піти на запровадження смертної кари в країні? Чи складно це зробити з юридичного погляду? Кого переслідуватимуть у такому разі для політичної розправи? Відповіді на ці запитання в ефірі телеканалу FREEДОМ шукали:

  • Дмитро Гудков, російський опозиційний політик;
  • Іван Павлов, російський адвокат і засновник правозахисних проєктів “Команда 29” і “Первый отдел”;
  • Ольга Курносова, російська політична аналітикиня і головна редакторка порталу After empire;
  • Дмитро Заїр-Бек, голова російського правозахисного проєкту “Первый отдел”;
  • Ольга Романова, директорка російського фонду “Русь Сидящая”.

ДМИТРІЙ ГУДКОВ: Путін може навіть не вникати в закони, йому важливо просто “закрутити гайки”

— Коли диктатура переходить від авторитарного режиму до тоталітарного, там уже немає жодних “червоних ліній”, як ми знаємо з історії нашої країни. Про практику 1937 року ми знаємо. А я думаю, що “червона лінія” — це здоров’я президента Путіна. Коли закінчиться здоров’я, тоді все закінчиться. Тому в нинішній ситуації російська влада піде навіть далі, ніж позбавлення громадянства.

Вони можуть спокійно скасувати мораторій на смертну кару. Уже депутати, лідери фракцій уже про це заявляють і вимагають. У Росії є величезна кількість людей, які виступають за смертну кару щодо терористів.

Але в Росії терористами називають і простих молодих людей, які випадково опиняються в місцях інцидентів. Або ти, наприклад, написав пост, що виправдовує замах на блогера Владлена Татарського (загинув унаслідок детонації вибухового пристрою, закладеного в подарунковому погрудді, — ред.) — усе, ти вже пособник терористів.

Я думаю, що Путіну насправді не так важливо, які закони ухвалюють. Він дав команду “закручувати гайки”, а вже як виконавці будуть “закручувати” — їхня справа. Є голова Державної Думи РФ В’ячеслав Володін, який відповідає за законодавчу частину, є голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін, який відповідає за роботу слідчих тощо. Тобто я не думаю, що Путін вникає в деталі, кого на скільки років саджати.

А система так влаштована, що вона вже позбавлена всяких гальм. Ти повинен бігти попереду паровоза для того, щоб доводити лояльність. І як це зазвичай буває, репресії рано чи пізно торкнуться людей цієї системи.

ІВАН ПАВЛОВ: Влада в РФ — як наркоман, якому потрібно збільшити дозу

— Це сигнал. Адже в Росії влада любить спілкуватися такими меседжами. Наступним кроком, можливо, буде внесення зовсім іншого законопроєкту. Є певна перешкода для застосування відповідних законодавчих норм про смертну кару — постанова Конституційного суду РФ. Але він теж вбудований у систему і зробить свою справу.

Конституційний суд може ухвалити нове рішення, в якому погодиться з тим, що за нинішніх умов смертну кару як виняткову міру все ж таки можна застосовувати. Я вже навіть можу уявити собі ці формулювання.

У РФ кожен державний орган вбудований у систему, яка плодить страх. Державна дума і Конституційний суд зроблять свою справу.

Можуть прописати, що зараз у РФ — особливий період історії — “спеціальної військової операції”, коли можуть застосовуватися виняткові норми, які раніше вважалися неприпустимими.

Юристи можуть обґрунтувати все, що завгодно. Головне, щоб було політичне завдання, а воно зараз є.

Я думаю, що смертна кара з’явиться в РФ до зими, якщо все розвиватиметься такими темпами. Але, можливо, і раніше. Якщо ситуація на фронті змінюватиметься, все може статися набагато раніше.

Російська влада зараз, як наркоман, який збільшує дози для того, щоб отримати потрібний ефект. Звідси виникають ініціативи щодо посилення покарання за ті злочини, за які раніше давали від 12 до 20 років – тепер за них пропонують саджати до в’язниці на довічний термін. А потім ще й смертна кара.

Це свідчить про те, що режим уже перестав бути адекватним. Він і раніше не вирізнявся адекватністю. Але зараз гра на підвищення говорить про те, що режим дбає тільки про себе.

Мета всього цього – по-перше, створити атмосферу страху в країні для того, щоб люди боялися. По-друге, такими законами хочуть підняти патріотичні настрої: кругом вороги, а з ворогами треба боротися жорстко. Рівень ксенофобії теж піднімається.

ОЛЬГА КУРНОСОВА: Смертна кара може стати показовим випадком розправи в РФ

— Ще кілька місяців тому я була впевнена, що жодного повернення до смертної кари не буде, бо Путін намагався прикидатися, що він поділяє ті цінності, які записані в Європейській декларації з прав людини. Але зараз можливо все.

Я нагадаю, смертна кара не скасована в Росії, а діє спеціальний мораторій. Тому в будь-який момент його можна скасувати. У ситуації, коли вже просять про терміни по 25 років, уже до смертної кари залишилося півкроку.

На жаль, людина влаштована так, що диктатурі чинити опір дуже важко. У всіх тих країнах, де була диктатура раніше, і де є диктатура тепер, не варто очікувати, що жителі саме зараз спробують повалити режим. Просто тому, що поліцейська система настільки сильна, що скидати вже пізно.

Якщо, умовно кажучи, у 2004 році можна було домогтися, щоб за Путіна не проголосували, то зараз ці методи просто не працюють.

Для того, щоб ситуація змінилася, потрібен конфлікт усередині кремлівських еліт. За великим рахунком незрозуміло навіть, хто може підійти до Путіна на близьку відстань, не кажучи вже про те, щоб подарувати йому який-небудь бюстик.

Смертна кара може бути використана не тільки для залякування, а й для відволікання уваги.

Кремль постійно створює образ ворога. І що більше цей образ створюється, то більше вони можуть захотіти публічно позбавити життя якогось особливо “розфарбованого” ворога.

Такий спосіб дозволить одночасно налякати населення, а для когось це буде нещастя. Для якоїсь частини російського населення можливий і патріотичний підйом. У сталінські часи часто влаштовували публічні суди. І який був підйом, яке було публічне засудження, шельмування. Тому в Кремлі можуть піти цим шляхом, на жаль.

ДМИТРО ЗАІР-БЕК: Поки що зарано говорити про реальне запровадження смертної кари в РФ

— Імовірність повернення смертної кари, звісно, є. Росія — країна можливостей у цьому сенсі. Однак на відміну від деяких інших обмежень, тут діють обмеження, накладені Конституційним судом.

Причому сам Конституційний суд його подолати ще одним своїм рішенням теж не зможе. Але на все є політична воля влади. І якщо треба буде, вони це зроблять.

Однак треба відокремлювати інформаційний шум, який виникає, напевно, останні 10-15 років з будь-якого приводу. Наприклад, якийсь гучний злочин на ґрунті педофілії призводить до закликів повернути смертну кару. Ці вигуки лунають від абсолютно різних спікерів, у тому числі обличених владою.

Чи йде про це мова прямо сьогодні? Я думаю, ні. Зараз збираються збільшувати терміни за статтями про терористичні справи. Це якраз прямий наслідок теракту в Петербурзі. А також планують введення довічного покарання за державну зраду.

І вже нібито написаний законопроєкт, якого досі чомусь ніхто не бачив. Тобто вони спочатку про це голосно поговорили, а тепер це пішло на задній план.

ОЛЬГА РОМАНОВА: Тюремні терміни в РФ присуджують із неймовірною легкістю

— Я боюся, що 2023 рік буде роком повернення в Росію смертної кари. Російський парламент скасує мораторій із великим задоволенням.

Так само, як російські депутати легко ухвалили довічний термін опозиційному політику Володимиру Кара-Мурзі, хоча ми не знаємо, у чому саме полягала його “зрада батьківщини”. Ми також не знаємо, у чому полягала “зрада батьківщині” журналіста Івана Сафронова і багатьох інших людей, засуджених за цією статтею.

Справа навіть не в тому, що кому пред’являють. Річ у тім, з якою легкістю лунають тюремні терміни.

Безумовно, зі знищенням “Меморіалу” та інших організацій, які присвячені нашій пам’яті, у суддів, слідчих, прокурорів немає ні найменшого сумніву в тому, що їм за їхню діяльність нічого не буде.

І через 20-25 років вони продовжуватимуть сидіти на місцях, судитимуть людей, нічого не зміниться. І Кара-Мурза, і Яшин, і Навальний нікуди не вийдуть. Ось такий ось “русский мир” із Путіним і без Путіна.

Читайте також: В Росії смертна кара існує в різних формах — від повісток на війну до “пригожинської кувалди”, — Яковенко

Прямий ефір