Минулий рік приніс “Росатому” на 20% більше доходів, ніж раніше — про нюанси розповіла Кошарна

Ольга Кошарна. Фото: mind.ua

Доходи російської корпорації з атомної енергії “Росатом” збільшилися за підсумками минулого року, тому що багато країн ЄС готувалися до санкцій і запаслися ядерним паливом. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала незалежна експертка з ядерної безпеки Ольга Кошарна.

Вона нагадала, що в рекордні терміни було знищено залежність Європи від поставок російського газу і сирої нафти, хоча раніше здавалося, що це займе роки. Рішення щодо санкцій відносно “Росатома”, за словами Кошарної, так довго ухвалюють, тому що продукти в ядерній галузі не так просто диверсифікувати. Лідерами в ухваленні санкцій проти керівників і підприємств “Росатому” стали Велика Британія і США.

“Тобто процес санкцій зрушився з місця через рік майже, тому що не було консенсусу. І залежність насправді дуже висока була, зокрема США. 20% поставок урану в США було і в країни Центральної Європи, де 19 реакторів ВВЕР експлуатується радянського проєкту, з них чотири — ВВЕР-1000 і 15 — ВВЕР-440 повністю залежать від поставок ядерного палива з Росії. Так було. Але цей рік приніс дохід “Росатому” не 9 млрд дол., як у 2021 році, а на 20% більше. Чому?.. Ну, це пов’язано з тим, що країни запасалися і готовим ядерним паливом, і продуктами урановими і після конверсії, і збагаченим ураном. Тобто готувалися. І ось коли вже трошки підготувалися, тоді вже виступили. Я думаю, що Велика Британія була ініціатором цього альянсу п’яти”, — сказала Кошарна.

За її прогнозами, все одно на перехід і повні санкції, наприклад, проти паливних дивізіонів “Росатому”, знадобиться час — можливо, 2-3 роки.

Критичною сферою експертка назвала ізотопне збагачення урану, оскільки РФ змогла захопити 39% світового ринку послуг з ізотопного збагачення.

“Насправді, все можливо, тому що цей ринок конкурентний. Так, знадобиться час і гроші для того, щоб запустити виробництво, додаткові потужності. Але все можна вирішити”, — переконана Кошарна.

Читайте також: Ядерні санкції проти РФ цілком можливо запровадити просто зараз — думка

Нагадаємо, п’ять країн “Великої сімки” (Велика Британія, США, Канада, Японія і Франція) домовилися витісняти Росію з міжнародного ринку ядерного палива. Вони підписали угоду про це на зустрічі G7 у Японії. П’ять країн домовилися, що використовуватимуть відповідні ресурси та можливості цивільних ядерних енергетичних секторів кожної з держав, щоб підірвати російський контроль над ланцюжками поставок.

Україна вже багато місяців просить ЄС ввести санкції проти атомної галузі РФ.

Прямий ефір