Експорт електроенергії відновила Україна після 6-місячної перерви — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: thepage.ua

Від сьогодні, 17 квітня, Україна відновлює експорт електроенергії до Словаччини в обсязі 200 мегаватів на годину. Про це повідомляє пресслужба “Укренерго”. Це вже третя європейська країна, до якої Україна відновила постачання. Перші аукціони з експорту електроенергії відбулися 11 і 12 квітня і тепер споживачі Молдови та Польщі також отримують електроенергію з України. Спроби Росії знищити енергосистему України за останній рік провалилися, повідомляє FREEДОМ.

Заборона на експорт електроенергії була введена Міністерством енергетики України від 11 жовтня торік після першої масованої ракетної атаки з боку Росії і першого блекауту. Росія весь осінньо-зимовий період намагалася знищити українську енергосистему. Ще в грудні 2022 року, за даними Національної енергетичної компанії “Укренерго”, майже 50% енергосистеми було пошкоджено або зруйновано внаслідок обстрілів.

“Жодна європейська енергосистема не зазнавала настільки масштабної спроби знищення: понад 1200 ракет і дронів випустили росіяни по ключових енергетичних об’єктах. На жаль, понад 250 із них влучили в ціль — 43% магістральних мереж було пошкоджено. Обстріляні та отримали різний ступінь пошкоджень усі теплові та гідроелектростанції”, — йдеться в повідомленні НАК “Укренерго” в Telegram.

Переживши найважчий за всю історію незалежності опалювальний сезон, Україна, після 6-місячної перерви відновила експорт енергії. Відповідне розпорядження 7 квітня підписав міністр енергетики України Герман Галущенко. За чотири дні перші мегавати почали надходити до сусідньої Молдови, але, як заявив міністр агентству Associated Press, експорт здійснюватиметься тільки за умови 100% забезпечення українських споживачів.

“Він забезпечений на 100%, так що фактично це дає нам можливість відкрити експорт. Тому що інакше це неможливо, я маю на увазі експорт електроенергії, коли у вас є певний дефіцит генерації всередині країни, це неможливо. І тому ми зупинили експорт наступного дня після першої масованої атаки на енергетичну інфраструктуру, яка сталася 10 жовтня. Але сьогодні ми бачимо, що в нас є резерви, які дають змогу нам експортувати”, — сказав Галущенко.

Польща стала другою країною ЄС, до якої надходить українська електроенергія. Словаччина стане третьою. Про це 15 квітня повідомили в НАК “Укренерго” в Telegram:

“Україна від понеділка, 17 квітня, може почати експорт електроенергії до Словаччини в обсязі 200 МВт щогодини. Відповідний аукціон із розподілу пропускної спроможності міждержавних зв’язків у напрямку Словаччини був проведений сьогодні на дату постачання 17 квітня. На аукціоні було розподілено 100% доступної пропускної спроможності в цьому напрямку серед чотирьох учасників”.

За словами фахівчині з енергетики київського аналітичного центру “Діксі Груп” Олени Павленко, Україна не зможе вийти на повну потужність як країна-експортер для країн ЄС цьогоріч. Причини дві.

“По-перше, нам потрібно відновити інфраструктуру. По-друге, ми все ще перебуваємо в стані війни, тому все ще будуть пошкодження, завдані російською стороною. І по-третє, ми маємо підготуватися до наступної зими, тому я думаю, що буде певний процес. Атомні електростанції повинні будуть провести деякі ремонтні роботи і розв’язати інші питання. Тому все це буде дуже гнучким, але знову ж таки, якщо в України є можливість не просто брати гроші, а заробляти гроші, це — непоганий варіант”, — пояснила вона.

За оцінкою Світового банку та ПРООН, масштаби руйнувань, завданих українській енергосистемі Росією, є винятковими: тільки першочергові потреби у відновленні та захисті високовольтної мережі “Укренерго” цьогоріч становлять майже 1 млрд дол. Тому, за словами експерта з енергетики Геннадія Рябцева, зароблені на експорті електроенергії гроші насамперед підуть на відновлення.

“Гроші підуть на рахунки енергетичних компаній, які спрямують їх на відновлення пошкоджених об’єктів і на проведення технологічних робіт у нинішньому сезоні. На це потрібні значні кошти. І окрім як споживачі не зможуть якісь інші джерела десь взятися у цих енергетичних компаній”, — сказав він.

Європейські країни-союзники також допомагають українським енергетикам відновити галузь і підготуватися до нового опалювального сезону. “Укренерго” вже отримало близько 500 одиниць обладнання, ще більше виробляється і буде направлено до України. Завдяки об’єднанню зусиль, станом на сьогодні, повернуто до роботи (у деяких випадках лише частково) 80% пошкодженої магістральної мережі, повідомляє пресслужба відомства.

Читайте також: Провал зимової операції росіян: Україна збільшує генерацію та відкриває експорт електроенергії (ВІДЕО)

Прямий ефір