Російська агентура в Німеччині, Австрії та Швейцарії присутня на доволі високих рівнях, — Загородній

Ілюстративне фото: gur.gov.ua

Російська агентура з часів Радянського Союзу присутня на досить високих рівнях в країнах Європи, зокрема в Німеччині, Австрії та Швейцарії. Про це сьогодні, 14 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

“У Радянському Союзі завжди ключовими країнами для впливу були німецькомовні країни, оскільки вони складають ядро Євросоюзу. СРСР починав займатися інфільтрацією своїх агентів в політичні партії, насамперед соціал-демократичну, яка завжди була таким сателітом хороших відносин з Радянським Союзом”, — сказав він. 

Загородній зазначив, що колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер — соціал-демократ, так само як і чинний канцлер — Олаф Шольц. 

“Там велася системна робота, думаю, що там уже вирощено третє покоління політиків, які якимось чином перебувають в орбіті Росії. Хтось за гроші, хтось як корисний ідіот, хтось заради кар’єри. Росія по-різному підходить до цих людей і необов’язково представники спецслужб, журналісти теж можуть підходити до них. Ще є така організація “Россотрудничество”, яка просуває нібито російську культуру”, — розповів він. 

За його словами, до 1954 року в майже кожній установі Австрії перебували представники або шпигуни СРСР.

“І ця шпигунська мережа вона відтворюється. Уся економіка ще Радянського Союзу орієнтувалася на продаж максимальної кількості енергоносіїв до Європи, тому інтерес до Європи завжди був величезним. Ми просто недооцінюємо, що відбувається насправді, особливо в Німеччині, Австрії та Швейцарії. Там рівень проникнення російської агентури на дуже високому рівні”, — підкреслив Тарас Загородній.

Читайте також: У Польщі затримали російських диверсантів: які завдання вони виконують для Кремля, пояснили експерти

Нагадаємо, 13 квітня 2023 року Міністерство закордонних справ (МЗС) Норвегії оголосило персонами нон ґрата 15 співробітників посольства Російської Федерації в Осло, які виявилися офіцерами розвідки.

Як повідомлялось, за 2022 рік зарубіжна шпигунська мережа РФ істотно поріділа. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну розвідувальні відомства США, Європи та інших країн почали проводити заходи з виявлення російських агентів.

Викриття російської агентури в країнах ЄС стало найзначнішим ударом по шпигунській мережі країни з часів холодної війни: минулого року з європейських країн було вислано понад 600 росіян-співробітників дипломатичних відомств, яких підозрюють у роботі на російські спецслужби.

Читайте також: Вплив Росії у сфері безпеки в Європі став набагато меншим, — представник ГУР МОУ про шпигунство

Прямий ефір