Зупинити безкарність Росії: в Офісі президента України закликають створити міжнародний спецтрибунал (ВІДЕО)

Андрій Смирнов. Фото: president.gov.ua

Звірства росіян, які виявляються після розтину тіл убитих мирних українців, вражають. Окупанти РФ вміють лише сіяти кривавий терор. Про це сьогодні, 8 грудня, повідомив заступник глави Офісу президента України Андрій Смирнов під час виступу на дискусії “Кримінальне переслідування за злочин агресії, вчинений в Україні”, інформує FREEДОМ.

“Найстрашнішою війною є війна за мир. І ця війна відбувається ціною десятків 1000 мирних ні в чому невинних цивільних, жінок, неповнолітніх і малолітніх дітей, закатованих скривджених вбитих впритул або російськими ракетами людей”, — сказав він у своєму виступі.

За його словами, на сьогодні в Україні російська армія знищила 45 тис. житлових будинків, десятки тисяч об’єктів цивільної інфраструктури, зокрема, 1,5 тис. закладів для дітей.

“11 тис. українських дітей було примусово вивезено з України. У Росії проводяться спроби незаконного усиновлення цих дітей. І це тільки встановлені факти”, — заявив Смирнов.

Заступник глави Офісу президента зазначив, що звірства, які фіксують українські судові експерти, вражають.

“Я справді не хочу навіть переказувати вам весь цей жах, який ми бачимо, коли ексгумуємо тіла приниженого, закатованого, а потім убитого цивільного населення, жінок і дітей, виявляємо страшні знахідки щоразу, коли звільняємо новий населений пункт”, — наголосив він.

Смирнов також повідомив, що з перших днів ескалації війни 24 лютого юридична команда Офісу президента зайнялася пошуком ефективної юридичної зброї.

“Ця зброя називається відповідальність за злочини агресії, яку ніхто не шукав понад 70 років, спокійно, спостерігаючи за актами терору та агресії в Грузії 2008 року, в Чечні. Згодом, у 2014 році в українському Криму та на Донбасі”, — акцентував заступник глави Офісу президента.

Він наголосив, що єдиним безальтернативним та ефективним механізмом притягнення до відповідальності за злочини агресії Росії проти України є створення спеціального міжнародного трибуналу.

“Створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України було б більш важливим кроком уперед на шляху до зупинки безкарності. Я закликаю вас до підтримки України в цьому питанні та невідкладно розпочати пошук шляхів для руху вперед. Ми повинні діяти колективно, щоб захистити не лише життя українських дітей та матерів, які є потенційними ні в чому невинними жертвами чергових російських бомбардувань мирних міст, а й захистити норми, що лежать в основі нашої спільної світової безпеки та притягнути до відповідальності тих, хто не може бути притягнутий до відповідальності тих, хто її порушує”, — звернувся Смирнов до учасників дискусії.

Читайте також: Створення міжнародного спецтрибуналу для Путіна та його оточення — позиція Заходу (ВІДЕО)

Прямий ефір