Рятувальники-альпіністи цілодобово працюють у Харкові: врятовано понад 300 мирних жителів — деталі

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Харкові цілодобово працюють рятувальники-альпіністи, розбирають зруйновані російськими ракетними ударами будівлі. З початку повномасштабного вторгнення Росії вони витягли живими з-під завалів понад 300 мирних жителів, і ще 268 тіл витягли з-під уламків під час пошукових робіт. На допомогу харківським рятувальникам приїжджають волонтери та колеги з Німеччини, США, Польщі. З собою привозять спеціальну техніку та обладнання, інформує FREEДОМ.

29-річний Сергій Білоус зі своїм спорядженням не розлучається з початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Каже, до 24 лютого висотні аварійно-рятувальні роботи були рідкістю. Коли місто опинилося під щоденним обстрілом російських військ, деякі будинки складалися як доміно, разом із жителями. І Сергій був першим, хто приїжджав на місце обвалів: шукав тих, хто вижив, і розчищав завали, щоб дати можливість приєднатися до своїх колег.

“Руйнування будівель були такого характеру, що стіни могли стояти, а внутрянки вже не було, і виходило так, що необхідно забезпечити безпеку рятувальників, які надалі розбиратиму завали, демонтуючи ось ці небезпечні фактори, небезпечні стіни”, — розповів начальник варти Державної пожежно-рятувальної частини №8 Харкова Білоус.

Сергій розповідає, на висоті 16-поверхового будинку не страшно, знаючи алгоритм дій із підстрахуванням команди. Усі дії відпрацьовані до автоматизму. Але коли в обваленому будинку є постраждалі і на їхній порятунок є лічені хвилини — це той досвід, який не забувається. Згадує випадок в одному з житлових будинків, коли за рацією передали, що під завалами перебувають чоловік та жінка.

“Жінку витягли досить швидко з-під плит, із чоловіком було набагато складніше. У нього була затиснута рука, і мені довелося пробратися в цей завал, з землі по драбині у вікно, залізти під плити, в завал, і в цей момент почався повторний обстріл, а я під плитою і було страшно зрушить вона або не зрушить, то є наскільки її стабільно зафіксовано”, — поділився рятувальник.

До будівлі Харківської обласної державної адміністрації, зруйнованої у березні 2022 року внаслідок російського ракетного удару, Сергій потрапив після того, як перший етап рятувальної операції було завершено. Його команду викликали, щоби демонтувати перекриття між поверхами.

“Перше завдання було демонтувати, і надалі ми ще близько 3-х тижнів проводили пошук загиблих, нами було вилучено 5 або 6 тіл”, — зазначив Білоус.

За останні 9 місяців до Харкова приїжджали рятувальники та волонтери з різних країн. Єжи Юрчинський із Познані, спелеолог. До Харкова приїхав влітку, познайомившись із командою Білоуса, став брати участь у розборах завалів житлових будинків:

“Пожежники — герої, але ці пожежники як Сергій, які працюють на таких висотах, на дахах — це найвищий професіоналізм, це дуже небезпечна робота. Якщо ти альпініст, то одна помилка і смерть буде! Коли ти працюєш під час війни на даху, не знаєш… Тут бомби прилітають. Тож це величезний професіоналізм та відвага. Ніхто в Європі не має такого досвіду!”, — наголосив Єжи Юрчинський.

Єжи каже, вирішив, що у Харкові залишиться до перемоги України. Наразі роботу у пожежній частині поєднує з волонтерством. Нещодавно з Польщі, завдяки донатам його земляків, до Харкова приїхали 2 пожежні КАМАЗи із сучасним обладнанням.

“Це дуже класно, коли сучасне обладнання, і пожежники по-іншому вже ставляться до роботи, до всього… ще більше допомагати, ти розумієш, що ти професіонал, і ти ростеш, і ростеш, і ростеш!”, — поділився начальник Державної пожежно-рятувальної частини № 11 Харкова Роман Качанов.

За словами начальника Головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) у Харківській області Олександра Волобуєва, за весь час бойових дій міжнародна підтримка постійно надходила. Один із прикладів — союзники передали місцевим рятувальникам понад 70 автоцистерн із додатковими резервуарами для води.

“Під час бомбардувань відключається електроенергія, немає протипожежного водопостачання, і тільки шляхом того, що ми викликаємо більше пожежних автоцистерн з великим обсягом води, нам легше гасити пожежі”, — наголосив Волобуєв.

Крім цього, харківським рятувальникам надіслали генератори, спорядження та засоби захисту. Додатково волонтери передають гуманітарну допомогу для мешканців деокупованих територій Харківської області.

Читайте також: Щодня росармія вчиняє воєнні злочини в Україні — що фіксують правозахисники та правоохоронці (ВІДЕО)

Прямий ефір