У Росії триває прихована мобілізація на війну проти України — огляд

Ілюстративне фото: glavcom.ua

Президент РФ Володимир Путін, імовірно, створює умови для продовження прихованої мобілізації в Росії. Таких висновків дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Водночас російська опозиція заявляє, що влада і бізнес готуються до другої хвилі призову — модернізують призовні пункти і готують нові списки, повідомляє FREEДОМ.

У Росії триває мобілізація, якої немає — вручають повістки, викликають до військкоматів, відправляють на війну. При тому, що 28 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив про закінчення так званої часткової мобілізації. За його словами, 300 тисяч осіб призвали, 82 тисячі відправили на фронт, а проблеми з постачанням і виплатами нібито вирішили. Але указу президента про завершення мобілізації немає.

“Попри заяви Кремля про завершення мобілізації, варто зазначити, що вона переведена в прихований режим, публічність і показовість заходів згорнута. Але поряд з цим військкомати отримали вказівку продовжувати пошук та набір добровольців, які виявлять бажання укласти контракт на участь у так званій “спеціальній воєнній операції”, — повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України, бригадний генерал Олексій Громов.

Від мобілізації тих, хто, згідно з офіційними приписами, під каток призову потрапляти не повинен, російські воєнкоми не відмовилися. До армії беруть із гепатитом, ВІЛ, косоокістю, пухлиною мозку, а також нарко- та алкозалежністю. Не перешкода мобілізації і психічні розлади. 31-річного Семена Лежаніна з Тюмені призвали після місяця лікування в обласній психіатричній лікарні. До медзакладу він потрапив із підозрою на важку депресію. Але під час лікування у чоловіка виявили параноїдальну шизофренію.

Щоб компенсувати втрати на фронті, російська влада вирішила мобілізувати й ув’язнених. Путін підписав поправки до закону, якими дозволяється брати в армію людей із судимістю за тяжкі злочини. Це вбивство, розбій, грабіж, наркобізнес тощо. Це дасть змогу поповнити армію сотнями тисяч умовно-засуджених або тих громадян, які нещодавно звільнилися з колоній і яким раніше служити в армії було заборонено.

Не призиватимуть тільки тих, хто був засуджений за звинуваченням у педофілії, а також за “терористичними” і “екстремістськими” статтями.

Ще один свіжий указ стосується розширення статусу військовослужбовців на членів добровольчих формувань, а також пільг для мобілізованих.

“Такі укази, ймовірно, свідчать про те, що Путін готується продовжити приховану мобілізацію в Росії, намагаючись стимулювати добровільну службу або встановлюючи умови для мобілізації засуджених, з огляду на те, що він ще не підписав указ про припинення мобілізації. Положення, що дозволяють мобілізацію ув’язнених, також можуть свідчити про те, що Путін намагається попередити соціальну напруженість, встановлюючи умови для мобілізації засуджених замість цивільних російських чоловіків”, — йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

Ймовірно, російська влада вирішила використати період до Нового року як емоційне розвантаження населення. А після, на зміну прихованій мобілізації, може прийти повноцінна друга хвиля призову на війну в Україні.

“Війна триває і не збирається закінчуватися. Очевидно, що ті люди, яких набрали, в якийсь момент закінчаться. Потрібно буде поставляти нових людей, нове м’ясо на війну”, — каже головна редакторка російського видання “Верстка” Лола Тагаєва.

Вона, посилаючись на джерела у вищому керівництві Росії та великому бізнесі, стверджує, що всередині країни триває робота над ліквідацією помилок і модернізацією військкоматів. До кінця грудня в Росії триватиме призовна кампанія на строкову службу, а нова хвиля мобілізації може початися вже в січні.

Читайте також: Батогом, а не пряником: правозахисник розповів, як росіян заманюють на війну в Україну (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, російський президент Путін готується до другої хвилі мобілізації, але не може заплатити вже мобілізованим росіянам. Про це повідомляють в американському Інституті вивчення війни. Стан російської економіки не дозволяє своєчасно забезпечити вже мобілізованих громадян обіцяними виплатами та необхідним спорядженням.

Прямий ефір