Чому ядерний шантаж не врятує режим Путіна від краху, розібрав Аслунд

Андерс Аслунд. Фото: ukrinform.ua

Президент Володимир Путін розвалить Російську Федерацію. Шантаж ядерною зброєю йому не допоможе у повномасштабній війні проти України та не врятує від краху імперії. Про це сьогодні, 29 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив шведський економіст, дипломат, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд.

“Ядерна зброя — це насправді не загроза, бо ядерну зброю неможливо використати. Той, хто використовує ядерну зброю, програє. Якщо коротко: Путін розвалить Росію, і ядерна зброя йому не допоможе і не врятує точно”, — заявив Аслунд.

Дипломат наголосив, що розвал Російської держави через путінський режим буде заснований на відділенні його республік.

“Його політика розвалить країну, хоча, можливо, не до кінця. Але різні частини Росії вже зараз хочуть вийти з її складу. Як це було на початку розпаду Радянського Союзу: спочатку це зробили прибалтійські країни, а потім інші”, — каже Аслунд.

І оголошена Путіним мобілізація лише посилить вже наявні настрої розпаду. Адже на повномасштабну війну проти України президент РФ найбільше посилає чоловіків з етнічних меншин та національних республік, які перебувають у складі Росії.

“Звичайно, у них буде реакція, як ми вже бачимо трохи в Чувашії та більше бачили в Дагестані”, — зазначив дипломат.

Аслунд вважає, що Путін своїм зверненням до народу Російської Федерації 21 вересня про початок часткової мобілізації насправді показав, що він не справляється на полі бою проти українського народу.

“Це було дивовижно. Він уперше, наскільки я пам’ятаю, обговорював суверенність Росії, національну цілісність та територіальну цілісність країни. Це [звернення] було не про те, що Росія велика і захопить Україну. Це було про те, що Путін слабкий”, — пояснює він.

Також дипломат зазначив, що саме слабкістю Путіна західні аналітики пояснюють нещодавні пошкодження трубопроводів “Північний потік” у Балтійському морі, проведення так званих “референдумів” та часткову мобілізацію росіян.

Аслунд наголосив, що своїми діями президент РФ демонструє, що він хоче розпочати переговори із Заходом.

“Він сподівається, що Захід скаже: “Вам не треба більше воювати з Україною, ми вас врятуємо через переговори”. Звісно, ​​українці цього не хочуть і вони не погоджуються. Але Путін продовжує, тому що він дуже слабо розуміється практично в усьому. Він не сприймає інформацію, тому що весь час бреше і вважає, що його люди йому брешуть також”, — міркує експерт.

Дипломат нагадав, що Єгор Гайдар — колишній міністр економіки РФ та один з основних керівників та ідеологів економічних реформ у Росії початку 1990-х років — написав книгу “Загибель Імперії”.

“Вона була про Радянський Союз, хоча насправді це було про Путіна. Гайдар писав, що якщо Росія знову почне з імперіалізму, тоді країна розвалиться. І це те, що ми бачимо зараз”, — резюмував Андерс Аслунд.

Читайте також: Росія після Путіна: експерти дали хороший та поганий сценарії майбутнього РФ (ВІДЕО)

Прямий ефір