РФ ризикує перестати бути ядерною державою у разі застосування ядерної зброї проти України, — експерт

Олексій Їжак. Скріншот: uatv.ua

У разі застосування ядерної зброї проти України Росія перестане бути ядерною державою. Таку думку сьогодні, 27 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Олексій Їжак.

Гість ефіру наголосив, що російський президент Володимир Путін розуміє, що у будь-якому разі буде перехоплення його наказу про застосування “ядерки”. Він пояснив, що як такої єдиної червоної кнопки президент РФ не має.

“Сам Путін розуміє, що це буде відомо ще до того, як він дійде до застосування, тому що ми маємо принаймні три факти абсолютно точного перехоплення наказів Путіна… Треба розуміти, що кнопки червоної не існує так, щоб він натиснув щось й щось полетіло. Такого немає. Натискатимуться кнопки вже ближче до самої зброї конкретними офіцерами. А ось між Путіним і цими офіцерами там досить довгий шлях і досить багато процедур”, — сказав експерт.

Їжак зазначив, що вся російська доктрина будувалася на тому, що США та країни НАТО не мають проміжних засобів адекватної відповіді на російський обмежений ядерний удар.

“Тому на цьому і будується шантаж. Ми застосовуємо ядерну зброю. А ви що? А ви на сьогодні ядерну війну глобальну не почнете, всі її бояться… Приблизно два роки тому це почало змінюватися. Сполучені Штати розгорнули кілька систем і показали, що є можливість швидкої пропорційної відповіді на обмежений ядерний удар з боку Росії. Але з якихось причин Росія досі не вірить у це. Вони не вірять у те, що відповідь може бути пропорційною, ось саме не глобальна, яка малоймовірна і яку ніхто не хоче, а пропорційна”, — сказав експерт.

Він зазначив, що Росія шляхом проведення псевдореферендумів планує анексувати окуповані нею території України, щоб потім “виправдати” використання ядерної зброї захистом “територіальної цілісності” РФ.

“Є в міжнародній політиці і в цьому фундаментальному питанні використання ядерної зброї такий консенсус, навіть набір писаних та неписаних правил, ну, можна сказати, понять, якими користується Путін… І вони говорять про те, що ядерна зброя може бути використана лише для, умовно кажучи, розбірок між ядерними державами, і не може бути використана для того, щоби захоплювати території за допомогою не ядерної держави, за допомогою ядерної зброї. Інакше весь режим розсиплеться, і буде у світі не 5 ядерних держав, а 25, а то й 40. І ніхто з ядерних держав цього не хоче — ані Китай, ані США, ані навіть Росія. І ось Путін чомусь вважає, що якщо він оголосить ці території своїми, то ці поняття перестануть діяти, всі йому повірять”, — сказав Їжак.

Проте експерт переконаний, що на це буде цілком пропорційна реакція світової спільноти, яка не сподобається Росії.

“Він (Путін, — ред.) чомусь вірить, що застосування ядерної зброї повністю змінює ситуацію на полі бою і обнуляє все… Але буде подальше життя. І те, яким буде подальше життя, воно Росії дуже не сподобається, воно буде гіршим, ніж є. Тому Росії намагаються зараз пояснити, що вам краще програти цю війну без використання ядерної зброї. Тому що якщо ви програєте цю війну після того, як використаєте ядерну зброю, наслідки для вас будуть ще гіршими. Ви мало того, що сплачуватимете репарації, вам ще доведеться відмовитися від ядерної зброї після такого ось. Є ризик того, що не розуміють”, — вважає Їжак.

Читайте також: Тактична ядерна зброя: що буде, якщо Путін її застосує (ВІДЕО)

Нагадаємо, європейські та американські політики розробляють екстрені плани на випадок, якщо президент РФ завдасть ядерного удару по Україні.

Прямий ефір