Зеленський – парламенту Франції: Вторгнення РФ в Україну 24 лютого перекреслило діалог у Нормандському форматі

Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до парламенту Франції 23 березня заявив, що повномасштабне вторгнення РФ до України 24 лютого знищило діалог у Нормандському форматі.

“У Нормандському форматі брали участь чотири держави: Україна, Росія, Німеччина та Франція. Чотири, але через них було представлено весь світ. Позиції всього світу. Хтось підтримував, хтось намагався затягувати процес, хтось хотів усе зірвати. Але здавалося важливим, що світ завжди був за цим Нормандським столом. Столом миру. І коли переговори давали результат, коли нам вдалося звільнити людей із полону у грудні 2019 року – це був як ковток свіжого повітря або як проблиск надії на те, що розмова з РФ може допомогти, що керівництво РФ можна переконати словами, щоб Москва обрала мир” , – розповів глава держави.

Проте, всі зусилля, за словами Володимира Зеленського, перекреслило 24 лютого – день вторгнення Росії в Україну.

“День, який перекреслив усі ті зусилля. Перекреслив старе значення слова “діалог”. Перекреслив європейський досвід відносин із Росією. Перекреслив десятиліття історії Європи. Усе це було розбомблено російськими військами. Розбито російською артилерією. Спалено після ударів російських ракет. Правди не знайшлося у кабінетах, тому зараз доводиться її шукати та відвойовувати на полі бою… Спільну свободу. Одну. Для Парижу та Києва. Для Берліна та Варшави. Для Мадрида та Риму. Для Брюсселя та Братислави. І ковтки свіжого повітря точно не допоможуть. Є сенс у тому, щоб діяти разом, щоб тиснути разом і змушувати РФ шукати мир”, – наголосив український президент.

Попри це Зеленський вірить, що Україні та її західним партнерам вдасться створити нову систему гарантій, нову систему безпеки, а провідну роль у ній відіграє Франція.

“Ми повинні думати про майбутнє, як ми житимемо після цієї війни… Потрібні гарантії, що безпека буде непохитною, а війни не буде. Загалом війни будуть неможливими… Ми створюємо таку систему гарантій, нову систему безпеки, в якій Франція, я вірю, гратиме провідну роль, щоб нікому і ніколи більше не довелося благати про це, щоб люди проживали своє життя, щоб з людьми не прощалися. під бомбами. Прожити треба так, щоб тебе поважали, тебе пам’ятали та прощалися тобою так, як Франція прощалася з великим Бельмондо”, – запевнив глава держави.

Володимир Зеленський подякував керівництву Франції та французьким політикам за допомогу Україні та попросив про підтримку у зусиллях для припинення війни.

“Ми вдячні Франції за допомогу. Ми вдячні за зусилля президенту Макрону, який виявив справжнє лідерство. Ми постійно спілкуємося з ним, координуємо деякі наші кроки. Українці бачать, що Франція також цінує свободу, як це завжди було. І ви її захищаєте. Ви пам’ятаєте, що таке свобода, рівність та братерство. Кожне з цих слів наповнене силою. Тому ми очікуємо від вас, від Франції, від вашого лідерства, що ви зможете зробити так, щоб Росія шукала миру, щоб закінчила цю війну проти свободи, проти рівності, проти братерства, проти всього, що зробило Європу єдиною”, – сказав президент.

Український лідер також закликав французьких парламентарів надати Україні більше зброї для захисту від агресора та запровадити більше економічних санкцій проти Росії.

“Французькі компанії мають залишити Росію та припинити спонсорувати її воєнну машину. Вони повинні припинити фінансування вбивства дітей та жінок, зґвалтування. Цінності коштують більше, ніж вигідні умови. Ми маємо разом змусити Росію укласти мир”, – нагадав Зеленський.

Нагадаємо, шеф-редактор телеканалу UA Олексій Мацука розповів з Брюсселя, чого чекати від завтрішного саміту НАТО Україні, а чого – агресору РФ.

Звернення Володимира Зеленського – про саміти G7, НАТО і ЄС, нові пакети санкцій і допомогу Україні

Зеленський – парламенту Японії: Лідерство вашої країни може стати незамінним у розробці нових гарантій безпеки

Читайте також: Російський опозиціонер Гарі Каспаров у ефірі UATV висловив думку, що зараз західні країни не готові повністю усунути Росію зі світової економіки, що, в свою чергу, шкодить не тільки Україні, яка відбиває атаки окупанта, а й усьому світу.

Прямий ефір