Інноваційне тактичне спорядження виготовляють українські військовослужбовці на бригадній фабриці (ВІДЕО)

Робота на бригадній фабриці. Скріншот: uatv.ua

Військовослужбовці 63-ї окремої механізованої бригади (ОМБр) створюють тактичне спорядження для своїх побратимів. Усі деталі амуніції ретельно продумані з урахуванням запиту фронту. Є й інновації. Тут сконструювали тепловізійний плащ, який маскує військовослужбовців і захищає від дронів противника, повідомляє FREEДОМ.

Невелика кімната повністю заповнена швейним обладнанням, текстилем і фурнітурою. У цеху кипить робота. Військовослужбовці 63-ї окремої механізованої бригади свою майстерню гордо називають бригадною фабрикою. У ній конструюванням і пошиттям тактичного спорядження для бійців займаються шестеро людей. Таку практику започаткували понад два роки тому, коли був необхідний швидкий ремонт форми побратимів.

“Як раніше було — кожному за розміром форми не було, доводилося вкорочувати, підшивати. Знайшли мене і мого напарника Івана. А потім усе пішло на другий план. Коли ми в Бахмуті стояли, нас смикали на Бахмут. А потім приїхали на оновлення бригади та почали цю ідею розвивати”, — розповідає військовослужбовець 63-ї ОМБр Максим.

На бригадній фабриці на замовлення шиють плитоноски, підсумки та інші корисні речі для бійців, які можна й не знайти в спеціалізованих магазинах. За словами бійців, під час бойових дій усе має бути продумано до дрібниць.

“Просто чіпляється ця підсумка незручно. Наприклад, висить ця штука на поясі. Якщо виймеш, то назад уже не вставиш. А ми придумали підсумки. Ця частина буде висіти на поясі та буде туди вставлятися”, — показує розробку Максим.

Найпопулярнішим замовленням серед усіх речей є тепловізійні пончо, які маскують воїнів на позиціях у нічний час від дронів противника.

“Якщо прям близько підлетіти, то видно буде, як змінюються кольори. А з висоти — ні”, — пояснює військовослужбовець у відповідь на запитання, чи дає пончо 100-відсоткове маскування.

Пончо створюють із високоякісних матеріалів. Їх протестували не в одній штурмовій операції, і з аналогами теж змогли порівняти.

“Це деталь російського захисного плаща, який використовує піхота. Хлопці кажуть, що робота з пошиття неякісна та й сам теплоізоляційний матеріал має характерний звук, якщо боєць у ньому йде — це шелест. І таким чином солдата можна почути досить далеко”, — демонструє російське обмундирування кореспондент FREEДОМ Олена Грамова.

Велика частина співробітників цеху побувала в найгарячіших точках фронту. Петро тричі отримував поранення на передових позиціях. Зараз він допомагає в майстерні, але мріє повернутися на фронт. Петро зізнається, що йому подобається в майстерні, але трохи незвично.

“Хто б міг подумати. Але, якщо чесно, якби хтось мені повернув ногу назад, я б повернувся”, — додав він.

Військовослужбовці кажуть, що такий плащ можна пошити трохи менше ніж за дві години. Собівартість пончо вдвічі нижча, ніж у продажу. Усі розміри стандартні, і пончо повністю закриває вже екіпірованого бійця.

Читайте також: Амуніцію для українських захисників виробляють волонтери в Запоріжжі (ВІДЕО)

Прямий ефір