Експрем’єр Литви може стати єврокомісаром із оборони — позиція щодо України (ВІДЕО)

Депутат Європейського парламенту від Литви Андрюс Кубілюс. Фото: wilsoncenter.org

Єврокомісаром з питань оборони стане представник Литви — депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс. Про це повідомляє видання Politico. Він виступав за постійну військову підтримку Києва. Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що розумно віддати посаду комісара з оборони кандидату із Центральної чи Східної Європи, повідомляє FREEДОМ.

Експрем’єр міністр Литви Андрюс Кубілюс у 2024 році вдруге обрався до Європарламенту. І став номінантом від Литви на посаду єврокомісара з оборони, оборонної промисловості та космосу. Він провів Литву через фінансову кризу 2008 року. Активно підтримує Україну. Зокрема, просуває ідею про повну передачу Києву заморожених активів РФ. Саме Андрюс Кубілюс закликав ЄС виділяти 0,25% ВВП на підтримку Збройних сил України.

“Я не можу дивитися на таку ситуацію, коли раптом стає ясно, що Україна має великий дефіцит артилерійських снарядів… На очах фактично російська машина перемелює молоду країну, що бореться. Європа вже два роки у нескінченних дебатах і ніяк не може ані зробити стратегію, ані навіть мільйона снарядів поставити… І тоді добре, що з’являється президент Чехії, і він ініціює програму… Ми ухвалили резолюцію, я сам її готував, що Європейський Союз повинен мати просто план для перемоги України”, — заявляв депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс.

У Вільнюсі Кубілюс запропонував створити урядовий департамент, повністю присвячений питанням України. А раніше він говорив, що Європейська комісія має зробити своїм пріоритетом на найближчі п’ять років вступ України до Євросоюзу.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас зазначив, що Кубілюс був би підходящою людиною на посаду єврокомісара з питань оборони.

Втім, і в самій Європейській комісії наголошували, що посаду єврокомісара з питань оборони та безпеки має отримати саме кандидат зі Східної Європи. На думку аналітиків, це говорить про те, що у Європейській комісії підтримка України зберігається на високому системному рівні.

“Фігура безпосередньо Андрюса Кубілюса важлива у тому плані, що Європейський Союз змінює взагалі свою безпекову політику. В умовах великої війни Росії проти України відбуваються колосальні зміни, і спільна оборона стає одним із питань. Не все тепер покладається на НАТО… Крім 0,25% від ВВП для підтримки України, який просуватиметься, очевидно, що просуватиметься ідея зміцнення оборонно-промислового комплексу Європейського Союзу та спільних програм”, — вважає політолог-міжнародник Дмитро Левусь.

До 1 листопада Європейський парламент має затвердити нову Європейську комісію із єврокомісарами.

Тим часом у ЄС уже пропонують розпочати підготовку до можливого вступу України до Євросоюзу. Як пише Bloomberg, посилаючись на заяви міністра закордонних справ Португалії Паулу Рангела, у кулуарах форуму “Амброзетті” в Італії Португалія активно просувала це питання. Зокрема, Лісабон пропонує, щоб Брюссель уже почав готуватися до можливого вступу України, оскільки це вимагатиме фінансової та інституційної реформи ЄС.

Читайте також: Поки Україна бореться на східному військовому фронті, нам треба боротися на політичному західному, — депутат Європарламенту

Прямий ефір