Вершкове масло для росіян поступово стане новою червоною ікрою — дорогим продуктом, який купуватимуть лише до свят. Причини того, що цей товар дорожчає та зникає, — по-перше, величезні кредитні ставки, по-друге, високі темпи інфляції. Таку думку в ефірі FREEДОМ висловив економіст Андрій Новак сьогодні, 15 листопада.
“Це прямі наслідки стану російських підприємств, неможливості навіть для своїх оборотних коштів забезпечувати свій виробничий процес”, — говорить він.
І не виключає в Росії продуктового дефіциту, подібного до радянського.
“Я пам’ятаю ці часи, коли треба було вистояти у величезних чергах для того, щоб купити якийсь елементарний продукт: сир чи ковбасу трохи кращої якості, ніж ліверна. Напевно, Росія впевненими кроками йде до найгірших, найдефіцитніших часів Радянського Союзу. У принципі, вони ж хотіли, вони ж ностальгують за цими часами — як усе було добре за Радянського Союзу, морозиво по 10 копійок, якась газована вода по копійці чи по три копійки. Але я пам’ятаю ці радянські магазини, коли на полицях стояло один, два, три якісь продукти, найнеякісніші, найдешевші, а за якимось кращим продуктом треба було пів дня стояти в чергах. Росія йде до цих оспівуваних ними радянських часів”, — підбив підсумок Андрій Новак.
Читайте також: Кремль спускає все більше грошей на війну проти України — до чого це вже привело економіку РФ, розповіли експерти
Раніше повідомлялося, що покупці у російських магазинах скаржаться на космічні ціни. Вартість продуктів зростає чи не щотижня. Так, Росія вже почала імпортувати вершкове масло з Об’єднаних Арабських Еміратів та Туреччини, щоб стримати зростання цін.