З прилавків магазинів в Україні зникла сіль. Причиною стало призупинення роботи найбільшого в країні виробника — заводу “Артемсіль”. Підприємство, розташоване в місті Соледарі Донецької області, страждає від активних бойових дій, інформує UA.
До квітня 2022 року продукцією “Артемсолі” користувалися 90% сімей в Україні. Тому зараз, коли постачання вимушено припинено, виник ажіотаж: люди намагаються запастись, а найбільша мережа магазинів в Україні вводить обмеження — не більше 2 кг солі в одні руки.
“Ми змушені були ухвалити таке рішення. Воно тимчасове, поки ситуація з продовольчим ажіотажем і закупівлями не нормалізується. Тому що деякі покупці закуповуються сильно наперед. Крім того, є й такі, які купують товар у нас, а потім перепродують у три рази дорожче, користуючись панікою. Щойно ситуація нормалізується, обмеження буде знято”, — сказав в інтерв’ю виданню “Наше місто” директор Всеукраїнського благодійного фонду “АТБ” Сергій Демченко.
Через зростання попиту ціни на сіль злетіли майже вдесятеро — до 90 грн/кг. За словами експертів, це спекуляції, і протягом найближчих тижнів питання вирішиться завдяки імпорту. Єдиний конкурент “Артемсолі” “Дрогобицька солеварня” може забезпечити сіллю лише Львівську область.
“Це те саме, що ви б запитали: а чим можна замінити розбомблений Кременчук по нафтопродуктах? Нічим. Тільки імпорт. На сьогоднішній момент на наші гроші сіль у Польщі коштує 10 грн. Навіть з усією логістикою, з усім іншим ціна буде приблизно 20 грн. Тобто найближчим часом ціна зіб’ється і проблем не буде жодних”, — вважає виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.
Подорожчати можуть й інші продукти, у виробництві яких використовується сіль. Втім, багато підприємств і до війни використовували імпортну морську сіль. А на сімейному бюджеті українців нові ціни взагалі не позначаться, адже в середньому на день одна людина з’їдає приблизно 7 г солі. Тобто одній людині на рік достатньо півтори пачки. А для особливо економних у кулінарів є свої поради.
“По-перше: якщо у вас є сіль, то додавайте її менше. Тиждень-два, ваші рецептори адаптуються, і ви зрозумієте, що, можливо, до того їли занадто багато солі. Це реально буде корисна історія. Другий момент: щоб компенсувати сіль у їжі, додайте вже солоні продукти. Соєвий соус, бринза, сулугуні, взагалі будь-який сир, солоні горішки, оселедець”, — радить шефкухар Євген Клопотенко.
Експерти в нинішній ситуації з “Артемсіллю” теж бачать позитив: нинішній дефіцит у майбутньому може підштовхнути до розвідки інших соляних родовищ на території України. Та й зменшення кількості стратегічних виробництв в одній галузі надалі допоможе запобігти таким кризам.
Спустілий Слов’янськ слухає канонаду — репортаж із міста на Донеччині, до якого все ближче війна
Україна очікує від саміту НАТО рішучих кроків для безпеки нашої країни – Стефанишина
Військово-морська операція для розблокування портів України — у чому полягає і наскільки реалістична