Глави європейських МЗС зустрілися у Брюсселі: тема військової допомоги Україні стала однією з головних на порядку денному (ВІДЕО)

Прапори Євросоюзу та України. Фото: gettyimages.com

Міністри оборони та закордонних справ європейських країн зустрічаються у Брюсселі сьогодні, 29 серпня, щоб, зокрема, обговорити поточну ситуацію на фронті в Україні. Як повідомляє Європейська служба у зовнішніх справах, міністри також обговорюють і постачання західної військової техніки, навчальної місії Європейського Союзу для підготовки ЗСУ та використання доходів від російських заморожених активів на закупівлю військової допомоги для України. Про те, як проходить зустріч, розповів спеціальний кореспондент FREEДОМ у Європі.

Сьогодні починається політичний сезон у Брюсселі. Це перший масштабний захід, коли після тривалої літньої перерви міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу зібралися, щоб обговорити актуальні виклики для ЄС. Тема України — головна і перша, з неї починається новий політичний сезон. Єврочиновники визнають, що операція української армії в Курській області РФ значно похитнула російські політичні позиції.

“Головною темою нашої зустрічі буде Україна. Ми обговоримо подальшу військову підтримку і дипломатичні кроки, які допоможуть завершити війну, а також зняття обмежень на застосування зброї, переданої Україні. Я переконаний, що відповідно до міжнародних правил, обмеження на завдання ударів по військових цілях у Росії мають бути зняті. Українці повинні мати право стріляти по тих місцях, звідки Росія бомбить Україну. Україна просить про це. І сьогодні буде важливий момент у розгляді цього питання”, — заявив верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Жозеп Боррель наголосив, що кілька днів тому Росія здійснила масовану повітряну атаку проти України, використавши понад 200 ракет і дронів. Загалом же, за його інформацією, за весь час від початку повномасштабного вторгнення російська армія випустила по Україні 14 тис. дронів і майже 10 тис. ракет. У такій ситуації Збройні сили України мають повне право атакувати військові цілі на території Росії всіма доступними видами озброєнь. Союзники наголошують, що Україна зарекомендувала себе як надійний партнер, який використовує отримане озброєння акуратно і сумлінно.

Хороший приклад дотримання гуманітарного права — це операція в Курській області Росії, яку союзники також підтримують, і в якій українська армія показує професіоналізм.

“Українське право на самооборону, яке передбачене Статутом ООН, включає право завдавати ударів по військових об’єктах на території Росії. І українські військові були дуже, дуже обережні. Вони не роблять того, що роблять росіяни на українській території. Тому ми вважаємо, що ця операція також підпадає під право на самооборону”, — зазначила міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже.

Саме те, що українська армія не поводиться як російська, а робить максимально все можливе для того, щоб зберегти цивільну інфраструктуру і життя цивільних людей, — це важливий аргумент у боротьбі за право використовувати західне озброєння так, як Україна вважає за потрібне.

На зустріч прибув міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він розповів про ситуацію в Україні та переконував союзників скасувати обмеження на використання далекобійної зброї. Кулеба заявив, що успіхи України на фронті, зокрема і в Курській області, могли б бути ще більш разючими, якби Україна своєчасно отримувала обіцяне озброєння, зокрема системи ППО Patriot. Він наголосив, що для подальших успішних операцій ЗСУ необхідні сміливі та рішучі дії союзників.

“Ми довели ще раз: всупереч усім складнощам, всупереч усім, хто говорив, що склалася патова ситуація на фронті, Україна може перемогти в розв’язаній Росією війні. І як приклад — успішна операція ЗСУ в Курській області. Тому союзникам потрібно переглянути свою стратегію щодо подальшої допомоги. Закликаю всі країни, які пообіцяли Patriot місяці тому, нарешті поставити їх. Вони є, вони готові, не вистачає лише фінального “зеленого світла”. Якими б не були причини, час це зробити. Успіх України безпосередньо залежить від готовності партнерів ухвалювати сміливі рішення”, — звернув увагу Дмитро Кулеба.

Український міністр виступив на засіданні, а також провів зустріч зі своєю українською колегою Анналеною Бербок. Зазначимо, Німеччина зобов’язалася поставити в Україну чотири системи протиповітряної оборони IRIS-T, і сьогодні міністр закордонних справ Німеччини підтвердила це зобов’язання.

Ця зустріч неформальна, тому в неї немає офіційних підсумків. Учасники використовують її, щоб у спокійній обстановці обговорити відкрито всі проблеми. Конкретно цю зустріч використали, щоб покарати Угорщину за її неоднозначну позицію в питанні російської агресії проти України. Оскільки ця зустріч неформальна, вона мала відбутися в Будапешті, але представники європейської дипломатії, міністри закордонних справ зробили символічний крок і перенесли її до Брюсселя на знак того, що вони не згодні з поведінкою Угорщини в зовнішній політиці.

Завтра в Брюсселі зберуться міністри оборони для того, щоб обговорити шляхи надання військової допомоги Україні та збільшення її.

Читайте також: Зняти обмеження для ЗСУ на удари західною зброєю по військових об’єктах у РФ закликав Боррель — подробиці

Прямий ефір