Будь-яка база для перемовин має ґрунтуватися на українській формулі миру, — політолог

Ілюстрація: dw.com

Україна повинна зберігати ініціативу в досягненні справедливого миру. Тому будь-яка база для переговорів має ґрунтуватися на формулі миру Києва. На цьому в ефірі телеканалу FREEДОМ акцентував експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов.

Він прокоментував заяву глави Української держави Володимира Зеленського про проведення другого Саміту миру. У ній президент наголосив, що участь у цьому заході Росії — бажання всіх країн. Адже вони вважають, що таким чином може бути шанс закінчити війну.

“Ми бачимо, що у президента немає жодного бажання спілкуватися з російським “колегою” в той момент, коли саме російське керівництво віддає накази для завдання ударів по цивільній інфраструктурі України. Але водночас будь-яка війна закінчується переговорами, тому їх треба готувати. Дуже важливо, що Україна має зберігати ініціативу в цьому плані. Тому будь-яка база для переговорів має ґрунтуватися на українській формулі миру”, — наголосив Попов.

Він нагадав, що вже найближчим часом відбудуться засідання трьох робочих груп, кожна з яких деталізує той чи інший пункт формули миру (обмін полоненими, ядерна безпека, продовольча тощо). Потім буде представлено комплексний план реалізації цієї формули.

“Спочатку частково він буде представлений, напевно, на тижні високого рівня на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку через місяць. Про цей план уже, я впевнений, говорять і з Нарендрою Моді (прем’єр-міністр Індії, — ред.), і з іншими світовими лідерами”, — зазначив спікер.

А кульмінацією, за словами Попова, стане обговорення цього детального плану Києва на другому Саміті миру, у якому можлива участь Росії.

“Так, це будуть дуже непрості дебати. І Росія може висувати якісь свої побажання або навіть вимоги. Але Україна готова до цієї важкої розмови”, — акцентував Попов.

Щодо місця проведення чергового саміту, то, за його словами, остаточного рішення ще не ухвалено.

“Зазвичай подібні мирні переговори відбувалися у Швейцарії в останні 100 років. І тому перший Саміт миру Україна провела саме в цій країні. Але, мабуть, у Москві чомусь перестали вважати Швейцарію нейтральною державою. Хоча Швейцарія, так, дипломатично засуджує вторгнення Російської Федерації до України, але водночас зберігає свої принципи нейтралітету і готова надавати такий майданчик. Тому шукають ту країну, те місто, яке буде зручним як для України, так і для Росії”, — сказав Попов.

До того ж є питання до чиновників РФ щодо в’їзду, доповнив він.

“Шукають ту країну, яка не застосовувала санкції проти РФ, і яка буде прийнятна, зокрема для Російської Федерації. Розглядали й Об’єднані Арабські Емірати, й Саудівську Аравію, і з Індією говорили про це. Але остаточного рішення немає, воно ухвалюватиметься ближче до саміту”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Кілька країн висловили готовність прийняти другий Саміт миру, — Єрмак

Раніше Зеленський заявив, що Україна не готова обмінювати свої території на гарантії безпеки або в межах будь-яких переговорів.

Прямий ефір