Не тільки відвертає увагу окупантів, а й допоможе вплинути на партнерів, — Гетьман про Курську операцію ЗСУ

Курська операція Сил оборони, серед інших цілей, допоможе вплинути на партнерів України для того, щоб отримати додаткову зброю або ж дозвіл завдавати ударів по військових об’єктах на території Російської Федерації. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився військовий аналітик Олексій Гетьман.

“Курська операція, крім тих цілей, про які сказав [головком ЗСУ] Сирський і говорив верховний головнокомандувач, президент України Володимир Зеленський, має й інші. І навіть, коли операцію практично виконано, ще рано говорити про них”, — сказав Гетьман.

Усі військово-політичні частини цієї операції, розвідувальні будуть оприлюднені вищим військово-політичним керівництвом України після її завершення, вважає аналітик.

Він нагадав, що одна з цілей, яку вже досягнуто, — не дати можливості росіянам пробувати наступати на Суми, як окупанти це намагалися робити в Харківській області.

“Їхня підготовка була зірвана. І, як результат, ця атака скасувалася, а не відклалася. Принаймні на зараз”, — доповнив гість ефіру.

На думку Гетьмана, операція в Курській області вже впливає на ухвалення рішень союзниками України щодо надання військової допомоги.

“Операція ЗСУ впливає, наприклад, на ухвалення рішення нашими партнерами про передачу зброї — більше, швидше. А також на дозвіл її застосування по території Російської Федерації. Там, де розташовані військові об’єкти. Залишилося тільки отримати дозвіл президента Сполучених Штатів Байдена”, — сказав Гетьман.

Він також висловив думку щодо того, наскільки позиція США впливає на ухвалення такого рішення іншими країнами.

“Сполучені Штати не диктують Франції та Англії давати їм дозвіл (Києву, — ред.) чи ні. Мені здається, це вже певною мірою ІПСО з Російської Федерації. Велика Британія чи Франція — це не Росія і Білорусь, де Путін може дати мало не команду Лукашенку, що йому робити. Ці країни ухвалюватимуть рішення самостійно. І я думаю, що вони, найімовірніше, ухвалять рішення щодо використання їхніх ракет, Storm Shadow, Scalp, по тих об’єктах, які Сили оборони визначили. Я вірю в те, що це рішення скоро буде отримано. На це зокрема впливає Курська операція”, — резюмував аналітик.

Він наголосив: ті “червоні лінії”, які малює Російська Федерація усім країнам, що, мовляв, якщо ви таке зробите, то ми вас “зітремо в порошок, радіоактивний пил”, уже давно не актуальні.

“Уже починає потихеньку приходити розуміння, що нічого подібного росіяни робити не будуть і не можуть зробити. Тому Курська операція, зокрема, це і вплив на партнерів України для того, щоб отримати додаткову зброю або дозвіл”, — вважає Гетьман.

Читайте також: Покровський напрямок, південь і Курська операція: про ситуацію на фронті розповів Сирський

Нагадаємо, раніше головком ЗСУ Олександр Сирський заявив, що головною метою операції ЗСУ в Курській області РФ було відволікання істотних сил росармії з інших напрямків фронту.

Читайте також: Зняти обмеження для ЗСУ на удари західною зброєю по військових об’єктах у РФ закликав Боррель — подробиці

Прямий ефір