Ратифікації недостатньо: подальші кроки щодо імплементації Римського статуту озвучила правозахисниця

Катерина Рашевська. Фото: facebook.com/caterine.rachevska/

Окрім ратифікації Верховною Радою України Римського статуту, необхідно проголосувати закони, які дадуть змогу його реалізувати на практиці. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла експертка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

Вона нагадала, що Україна ще 24 роки тому підписала Римський статут, але після цього не ратифікувала його.

“У 2014 році ми вперше визнали юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС), мали всі зобов’язання, але, на жаль, мали дуже мало прав, тому що не були учасниками Римського статуту, не ратифікувавши його, і не були членами Міжнародного кримінального суду. Те, що МКС почав розслідування ситуації в Україні, потім видав ордери на арешт високопосадовців російських осіб (наразі вже шість таких ордерів) — це дуже важливо. І, звичайно, це підштовхувало Україну до того, щоб стати повноправним учасником такої організації”, — сказала Рашевська.

Експертка зазначила, що наразі Верховна Рада ухвалила перший ратифікат, але ще потрібно проголосувати за так званий імплементаційний закон.

“І тоді в українському кримінальному законодавстві з’являться статті, які дуже важливі для переслідування російських злочинців. Наприклад, злочини проти людяності. Їх, на жаль, ще немає в Кримінальному кодексі України. Але коли ми [повністю] ратифікуємо Римський статут, вони там з’являться. І це дозволить нам притягувати до відповідальності на національному рівні російських злочинців”, — пояснила вона.

Читайте також: Римський статут ратифіковано: що це дасть Україні (ВІДЕО)

Нагадаємо, 21 серпня Верховна Рада України ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. Це відкриває більше можливостей для притягнення Росії до відповідальності за злочини, вчинені в Україні.

Прямий ефір