Не все озвучується публічно: ключову тему засідання Ради Україна — НАТО назвав Хандогій

Рада Україна — НАТО. Фото: gettyimages.com

28 серпня відбулося засідання Ради Україна — НАТО, скликаної у зв’язку з масованими обстрілами України. На ньому могло обговорюватися питання про надання Україні дозволу бити західною далекобійною зброєю по військових об’єктах, що знаходяться в глибині території Російської Федерації. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів глава місії України при НАТО (2000-2005 рр.), колишній посол України в різних країнах Володимир Хандогій.

Він нагадав, що Рада Україна — НАТО — це робочий орган взаємовідносин України з Північноатлантичним альянсом. Рада була створена 2023 року на Вільнюському саміті країн НАТО, і прийшла на зміну комісії Україна — НАТО, яка існувала дуже багато років.

Хандогій зазначив, що щодо вчорашнього засідання ради не варто очікувати публічних стратегічних рішень.

“Публічну частину озвучив Столтенберг. Але я впевнений, що на цьому засіданні йшла предметна розмова про конкретні аспекти надання допомоги Україні. І невипадково виступав міністр оборони України Рустем Умєров. Я впевнений, що обговорювали багато питань, які хвилюють нас і які не стали надбанням гласності. А на сьогодні ключовим питанням у наших взаєминах із НАТО є дозвіл на використання далекобійної зброї по цілях, які розташовані глибоко на території Російської Федерації. Це питання, думаю, обговорювалося дуже предметно. Наскільки ефективно це було обговорення, я, звісно, не знаю. Але ми всі в очікуванні якогось рішення”, — сказав експосол.

Він акцентував, що рішення щодо використання Україною далекобійної західної зброї залежить насамперед від США, а не від НАТО загалом, як від організації.

“Думаю, що якщо буде виявлено лідерство з боку Вашингтона, то й інші учасники коаліції з підтримки України, які постачають нам таку зброю, теж підуть цим же курсом”, — вважає Хандогій.

“Головне питання — необхідність видачі дозволів для використання далекобійної зброї по цілях на території Російської Федерації. Все інше — системи ППО тощо — теж потрібні. Але ми ж бачимо, що російські обстріли тривають. І я не знаю, яку кількість ППО потрібно розмістити на території України, щоб повністю захиститися. Тому дозвіл бити західною далекобійною зброєю вглиб РФ — це ключове питання сьогоднішнього дня”, — додав він.

Хандогій наголосив, що Рада Україна — НАТО є важливим переговорним майданчиком, і його треба використовувати частіше.

Читайте також: Помста за Курську область чи звичайний терор: масований удар РФ по Україні обговорили експерти

Нагадаємо, 28 серпня відбулося засідання Ради Україна — НАТО, скликаної за дорученням президента України Володимира Зеленського у зв’язку з масованими обстрілами з боку Росії 26 серпня, коли РФ випустила по Україні понад 100 ракет і майже 100 безпілотників.

Читайте також: Курська операція, Донецький фронт і український план перемоги: велика пресконференція президента Зеленського — головне

Прямий ефір