Як високоточні гаубиці М-119 прикривають українську піхоту на фронті — репортаж (ВІДЕО)

Український захисник. Скріншот: uatv.ua

Основні завдання польової артилерії на передових позиціях оборони Сіверської ділянки фронту — прикривати дії української піхоти та відбивати штурми супротивника. Тут українські військові використовують американську гаубицю М-119. Про бойові будні захисників розповіла кореспондентка телеканалу FREEДОМ Альона Грамова.

Розбитими військовою технікою дорогами — до позицій артилеристів у Бахмутському районі. Вони тримають під контролем дії противника на Сіверській ділянці фронту та зазначають, що російські штурми тут стали для них звичними.

Українські артилеристи працюють із американською гаубицею М-119 — зброю бійці намагаються замаскувати всіма способами.

“Листя обсипається, а тут раз — і дерево. Завдяки волонтерам є листя, купили стяжки та маскуємось. Потім менше пересування”, — зазначає український захисник.

Будь-яке додаткове маскування на польових позиціях не буде зайвим, кажуть бійці. За їхніми словами, противник інтенсивно атакує як із землі, так і з неба, скидаючи з безпілотників великокаліберні снаряди.

“Це залежить від того, як ми працюємо. Чим більше ми працюємо, тим більше прилітає таких штук (великокаліберних снарядів, — ред.), щоб знешкодити нас. Але не завжди у них виходить, адже завдяки засобам радіоелектронної боротьби — вони не мають можливості потрапити в ціль, плюс працюють хлопці з протиповітряної оборони”, — розповідає військовослужбовець Андрій.

На позиціях завжди у пріоритеті безпека. При першому ж попередженні про можливу присутність російського дрону-розвідника в небі — усі йдуть у укриття.

Робота цієї високоточної американської установки М-119 завдає безліч неприємностей російським окупантам.

Військовослужбовці кажуть, що були випадки, коли противник відкривав вогонь гаубицею в момент активної фази бойової роботи українського артрозрахунку.

“Ми постійно працюємо на піхоту, ми підтримуємо піхоту. У нас такі цілі та завдання. Ми знищуємо, закриваємо рота їхнім мінометам, розбираємо їхню піхоту, танчики”, — пояснює військовослужбовець Ігор.

Кожне бойове завдання артилеристів — точний розрахунок координат і секунди на підготовку.

“У нас так — дають координати йому, і він перепитує, чи не збився я, а я в нього перепитую. Буває, перепитуємо по два, три рази, щоби точні були координати. Один одного контролюємо”, — зазначає військовослужбовець Василь.

Одну із робіт артрозрахунку зафіксував український дрон: одним пострілом бійцям вдалося підбити російську техніку з піхотою всередині.

Штурмуючи цю ділянку фронту, російські війська використовують усе: і бойову техніку, і піхоту, тож цілі в української артилерії різні.

Траплялися випадки, коли точні удари доводилося завдавати і зосередженням снайперських груп противника.

Читайте також: “Мати” для бойових дронів ЗСУ: як нова розробка діє на фронті (ВІДЕО)

Прямий ефір