У Луцьку здійснюється ліквідація наслідків російської атаки — подробиці (ВІДЕО)

Наслідки російського удару по багатоповерхівці у Луцьку. Фото: vl.dsns.gov.ua

Тричі російська армія атакувала сьогодні, 26 серпня, Луцьк. Ударами ракет та безпілотників пошкоджено житловий багатоповерховий будинок та об’єкти критичної інфраструктури. За даними правоохоронних органів, одна людина загинула, шістьох — поранено, повідомляє FREEДОМ.

Російський ударний безпілотник упав на житловий будинок у Луцьку. Рятувальники розбирають завали на верхніх поверхах п’ятиповерхівки, де стався обвал перекриттів.

“Насамперед було вжито заходів щодо ліквідації пожежі та надання допомоги мешканцям цього будинку, в інших квартирах. Евакуйовано 12 громадян”, — повідомив речник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області Володимир Нестеров.

Територію навколо будівлі огородили з метою безпеки. Мешканцям будинку, які не могли самостійно спуститись із верхніх поверхів пошкодженого під’їзду, допомагали рятувальники.

У сусідніх будинках ударною хвилею вибило шибки, погнуло віконні рами та двері.

“Вибух — це все, що я бачив. Саме на кухні був, коли все сталося. Це страшно. Ну нічого. На кухні шибки з дверей вибило. Вікна — усі три — неможливо ані закрити, ані відкрити, — розповідає мешканець Луцька Семен Філонюк.

У момент удару російським безпілотником Ірина Христич перебувала на балконі. За її словами, вибух стався за 50 м від її вікна.

“Вийшла й просто побачила, як він падає, “Шахед”. Я впала на підлогу, дитина, дякувати богу, була далеко у квартирі. Дитина злякалася, спочатку плакала, а потім швидше за мене заспокоїлася. І лише потім почала показувати на двері ручкою, казати: “Поламано, поламано”, — згадує Ірина.

Поруч із постраждалим будинком розташовані дві школи та дитячий садок. В одному з навчальних закладів також були пошкоджені вікна.

Біля місця удару російським безпілотником екстрені служби та волонтери розгорнули штаб допомоги постраждалим.

“Звертаються постраждалі з порізами уламками скла. Ми їх перев’язуємо. Звертаються ті, в кого болить голова, просять води”, — пояснив волонтер Олександр Римарук.

“Маючи відповідні пошкодження, які видно на фото, виїжджають наші фахівці та оцінюють. І після цього одразу віддають гроші, щоб можна було відновити все”, — заявила голова наглядової ради ГУ “Фонд енергоефективності України” Юлія Сабатюк.

Внаслідок удару по інфраструктурному об’єкту загинула одна людина. Ще шестеро отримали поранення. Три райони Волинської області, а також міста Луцьк та Ковель залишилися частково без електроенергії. В обласному центрі також є проблеми із водопостачанням.

“Фахівці нашого “Луцькводоканалу” попрямують на місце для того, щоб увімкнути дизель-генератори та відновити водопостачання. Крім цього, у всіх школах та садках є “Пункти незламності”. Там можна зарядити телефони та інші гаджети”, — звернув увагу міський голова Луцька Ігор Поліщук.

За фактом обстрілу російською армією Луцька та області відкрито кримінальне провадження за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

Читайте також: Ми готуємо відповідь на терористичну атаку Росії по Україні, — Зеленський у 915 день війни

Прямий ефір