Китай збільшує свій ядерний потенціал: у США схвалили план стримування КНР (ВІДЕО)

Прапори США та Китаю. Фото: gettyimages.com

За даними світових ЗМІ, у найближчі 10 років ядерний арсенал Пекіна може зрівнятися з арсеналами США та Росії. У зв’язку з цим у Вашингтоні вжили додаткових заходів щодо стримування Китаю. Президент США Джо Байден у березні схвалив засекречений ядерний план, фокусом якого стало саме стримування Китаю, повідомляє FREEДOM.

Китай збільшує свій ядерний потенціал. Про це говорили останній рік і ось ця інформація отримала підтвердження.

У США ухвалили новий ядерний план, фокусом якого стало стримування Китаю. По суті, Джо Байден підписав нову ядерну доктрину. Це реакція на можливу ядерну загрозу з боку Пекіна. І якщо документ підписано, ця загроза досить серйозна.

“У Китаї триває нарощування ядерного потенціалу у всій його сукупності — це і балістичні ракети, і самі носії цих ракет, тобто літаки, флот, підводні човни й самі заряди. Американці стурбовані, можливо, не стільки тим, що Китай нарощує свої ядерні озброєння, а тим, що в Китаю є ресурс продовжувати це робити в доступному для огляду майбутньому й удосконалюватися”, — прокоментував дипломат, колишній представник України в ЄС Андрій Веселовський.

Але китайські нанотехнології змушують Білий дім перестрахуватися. Оновлена стратегія США передбачає можливі “скоординовані” дії Китаю, Росії та навіть КНДР, які можуть стати викликом для Америки.

У минулому союз цих країн здавався незначним. Але ось уже Північна Корея нарощує потенціал і намагається налаштувати міжконтинентальні балістичні ракети, щоб дістати до США. Також підтискає й Іран, ядерна програма якого, за попередніми даними, триває, а перші боєприпаси можуть бути виготовлені до кінця року.

“Зупинити Іранську ядерну програму можна було або політичним шляхом, переговорами, або Ізраїль весь час погрожує завдати по них ядерного удару, або не ядерного, а іншого удару по цих ядерних пристроях Ірану”, — зазначив Веселовський.

У цій ситуації, звісно, не слід забувати про Росію. У Кремлі місяць тому вже розмірковували про те, як знизити поріг застосування ядерної зброї. Але у США не вірять у власне ядерний союз між Росією та Китаєм. У Путіна — своя зброя. У Сі Цзіньпіна — своя.

“Ці дві країни мають різні інтереси й зараз співпрацюють ситуативно”, — зазначив Веселовський.

Тому в Америці остерігаються більше Китаю. Придумано два варіанти стримування. Перший — дипломатичний. Умовити Пекін не нарощувати ядерний арсенал. А ось другий — збільшити свій захист.

“Другий варіант — найбільш, напевно, реалістичний на цьому етапі, це шукати способи відбиття ударів з боку Китаю. Ну і третій, найгірший варіант, це, звичайно, нарощувати власну зброю або створювати таку зброю, яка вже на місці там, у Китаї, знищила б китайські ресурси”, — прокоментував Веселовський.

Але в разі такого повороту подій від Китаю можна чекати чого завгодно. Наразі Пекін відповів, що розміри ядерного арсеналу Китаю в жодному разі не перебувають на тому ж рівні, що й у США.

Читайте також: У США обговорюють підтримку наступу України в Курській області, — WP

Прямий ефір