Російська ППО не готова до інноваційних розробок “Укроборонпрому” — думка

Бойовий дрон над військовим кораблем. Ілюстрація: gettyimages.com

Російська протиповітряна оборона (ППО) абсолютно не готова до інноваційних розробок “Укроборонпрому”. Йдеться не лише про застосування гібрида ракет та дронів під назвою “Паляниця”, а й про ударні безпілотники великої дальності. Таку думку в ефірі FREEДОМ висловив сьогодні, 25 серпня, військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

“Те, що ми побачили ураження тилового аеродрому ВКС Російської Федерації — йдеться про аеродром у Мурманській області, я нагадаю, відстань 1 800 км — засвідчило факт повної безпорадності російських систем ППО”, — заявив він.

Аналітик зазначив, що Росії просто не вистачає комплексів протиповітряної оборони. Їй нема чим прикрити аеродроми базування стратегічних бомбардувальників.

“Яскравим свідченням того, що Росія відчуває гостру нестачу в системах протиповітряної та протиракетної оборони став той факт, що комплекси С-400 знімаються з бойового чергування у Калінінградській області та перекидаються або на території окупованого Криму, або на захист стратегічних об’єктів на території Московського регіону. Тобто не йдеться навіть про прикриття аеродромів базування стратегічних бомбардувальників, які входять до ядерної тріади Російської Федерації. Це показово. Це свідчить про те, що систем ППО не вистачає, і російський ВПК не справляється з їхнім випуском”, — коментує гість ефіру.

Снєгирьов нагадав: Москва зриває міжнародні контракти на постачання ППО.

“Російська сторона на даний момент не виконала міжнародний контракт про постачання систем С-400 Індії — свого стратегічного партнера. А я нагадаю, договір було укладено ще 2018 року. А на даний момент російська сторона заявляє про його пролонгацію до 2028 року, причому основною причиною називає активні дії української сторони щодо використання безпілотників, і основний акцент робиться на дальності їхнього ураження та вдосконалених тактико-технічних характеристиках”, — додав він.

Читайте також: У наступні 10-15 років Україна буде основним постачальником рішень для малої та середньої безпілотної авіації у світі, — Долінце

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України повідомив, що українські військові вперше вдарили по армії РФ новою зброєю — ракетою-дроном “Паляниця”. За словами глави держави, ця зброя нового класу — новий метод відплати агресору. Росіянам буде дуже складно навіть сказати, що саме по них вдарило, додав президент.

Читайте також: Чи стане “Паляниця” геймченджером — оцінка авіаційного експерта

Прямий ефір