Дуда і Шимоніте в Києві: як світові лідери підтримали Україну в День Незалежності (ВІДЕО)

Дуда, Зеленський, Шимоніте. Фото: president.gov.ua

Лідери країн із різних куточків світу вітають Україну з 33-ю річницею відновлення незалежності. Президент Польщі Анджей Дуда та прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шімоніте в День Незалежності України — у Києві, повідомляє FREEДОМ.

Ще 115 українських захисників повернулися додому з російського полону. Військові моряки та прикордонники, оборонці Маріуполя, нацгвардійці з гарнізону охорони Чорнобильської атомної станції. Усі звільнені — солдати строкової служби. Російські окупанти полонили їх у перші місяці повномасштабного вторгнення.

“Я хочу подякувати нашій всій команді, яка забезпечила цей обмін, і окремо хочу подякувати кожному нашому воїну, кожному підрозділу, які забезпечують кожного дня для України поповнення обмінного фонду. І ми це відчуваємо дуже сильно, особливо в останній місяць”, — сказав президент України Володимир Зеленський.

Усі, хто в рамках 55-го обміну повернувся в Росію, — строковики. Їх Сили оборони України взяли в полон під час Курської операції. Як пише видання The Independent із посиланням на неназваного українського чиновника, Збройні сили України (ЗСУ) станом на 15 серпня полонили приблизно 2 тис. російських військових. Поповнення обмінного фонду — одна з цілей операції українських захисників у Курській області, як і створення буферної зони. Крім того, за словами Зеленського, завданням є показати світу, хто такий насправді російський диктатор Володимир Путін.

“Він досі думає, як утримати захоплені території, і не думає, як правильно захищати своїх людей. Він бомбить зараз свої села. Просто браво! Просто крім оплесків немає ніякої реакції. Просто браво! Його люди там кажуть, що вони в шоці, що вони вірили в цього демона. Просто ви зрозумійте, яке обличчя він зараз показує своєму суспільству”, — сказав Зеленський.

Президент Польщі та прем’єр-міністерка Литви прибули до Києва з візитом у День Незалежності України. Дуда нагадав, що в Курській області українські захисники використовують і польську техніку.

“Ми будемо допомагати й надалі. Ми надаємо мілітарну підтримку та іншу, яка потрібна. Так, готуємо українських воїнів, медичних працівників, тренуємо українських пожежників, робимо це щодня. Ми навчили вже 23 тис. українських воїнів. Ми організовуємо спільно з НАТО польсько-український центр з навчання та планування операцій. Це перший союзницький український інститут, що виникає в рамках північноатлантичного пакту”, — розповів Дуда.

Нову оборонну підтримку для України анонсувала Шимоніте. За її словами, Вільнюс надасть Києву понад 5 тис. дронів та інше озброєння найближчими тижнями.

“Новий пакет військової допомоги від Литви надійде в Україну на початку вересня. Він включатиме комплекси протиповітряної оборони (ППО) малої дальності, ракети, противодронне та інше обладнання, зброю і боєприпаси. Ми сподіваємося, що до кінця осені також зможемо надати Україні понад 5 тис. дронів литовського виробництва”, — повідомила вона.

Крім того, Литва виділить Україні 35 млн євро для закупівлі радіолокаційних станцій та обладнання для розмінування. Литовський уряд зобов’язався витрачати щонайменше чверть відсотка свого ВВП на підтримку України у сфері безпеки щороку.

Читайте також: “Ми змагалися всією країною”: Зеленський зустрівся з переможцями та призерами літніх Олімпійських ігор у Парижі

Прямий ефір