Україна буде не просто реципієнтом всередині НАТО, вона відіграватиме дуже важливу роль, — Попов

Ігор Попов. Фото: uatv.ua

З технічної точки зору Україна готова стати повноцінним членом НАТО, але є політичні перешкоди, які не дозволяють цього зробити. Альянс зацікавлений у тому військовому досвіді, який Україна набула у війні з Росією. Про це сьогодні, 24 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов.

“Досвід війни Росії проти України вивчають західні союзники. Тут працюють їхні інструктори, які часто не самі вчать, а самі вчаться. Це, мабуть, перша війна рівних високотехнологічних суперників у XXI столітті. Перша війна, де настільки широко застосовуються повітряні, надводні, підводні дрони. Україна буде не просто реципієнтом всередині НАТО, вона відіграватиме дуже важливу роль”, — сказав він.

Низка західних країн бояться ескалації з Росією, тому виступають проти вступу України до Альянсу.

“НАТО створювалося для протидії ризикам агресії з боку Радянського Союзу. Зараз ситуація повертається і розконсервують старі плани. Але головні перешкоди для отримання запрошення до НАТО для України — це побоювання кількох країн та їхнього політичного керівництва про те, що це призведе до додаткової ескалації у війні з Росією. Тому це запрошення не надається”, — пояснив експерт.

В України є всі можливості у відповідний момент вступити в Альянс у прискореному темпі за прикладом Швеції та Фінляндії.

“Україна буде максимально готуватися, щоб, якщо зміниться політична ситуація, отримати запрошення максимально швидко і, можливо, навіть стати членом НАТО так само швидко, як Швеція і Фінляндія. Україна виконує всі щорічні програми співпраці. Альянс не має якогось конкретного списку питань, які Україна ще не виконала. І тому лунають заклики далі рухатися в проведення економічних реформ. Україна це робить. Тому технічних перешкод для отримання членства немає”, — розповів Попов.

Читайте також: Україну не влаштовує варіант вступу до НАТО без окупованих територій, — Попов

Прямий ефір