Росіянам важливо дати відчути, що вони можуть впливати на своє життя — думка Пономарьова

Илья Пономарев. Фото: apostrophe.ua

Як показала Курська операція ЗСУ та ставлення до неї місцевих жителів, багатьом росіянам справді байдуже, під чиєю владою жити. Вони просто не бачать альтернативи, бо у Росії вже давно немає навіть ілюзії демократії. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДOM розповів Ілля Пономарьов, депутат Держдуми Російської Федерації 2007-2016 років, засновник каналу “Утро Февраля”.

Він звернув увагу, що багато жителів тих населених пунктів Курської області, куди зайшла українська армія, зайняли вичікувальну позицію.

“Ті люди, які залишилися на місці, їм за визначенням байдуже. Якби їм було не байдуже, вони б поїхали, або, навпаки, вступили б до лав ЗСУ. А якщо вони просто залишаються на своєму місці, значить, їм справді все одно”, — звернув увагу гість ефіру.

За словами Пономарьова, їх не варто за це звинувачувати, бо вони просто не бачать жодної альтернативи.

“Починаючи з 1991 року, їх просто ніхто ні про що не питає. Їм із Москви кажуть: ви житимете так. Та й раніше був дуже короткий період, коли була ілюзія демократії та якогось волевиявлення. Решту часу ними просто командували. І вони знають, що від них нічого не залежить. А якщо нічого не залежить, що переживати, нерви собі витрачати й таке інше. Потрібно просто пристосовуватися до будь-якої влади”, — пояснив Пономарьов.

За його словами, зараз важливо, щоб на таких територіях “була сформована влада та структури самоврядування, які розкриють творчий потенціал людей”.

“Які дадуть їм поняття того, що вони можуть взяти життя у свої руки, що вони можуть його самі збудувати так, як вони хочуть. Облаштувати свої села, селища, міста так, як вони вважають за правильне. І тут показати приклад дуже важливо”, — висловив думку російський опозиційний політик.

На думку Пономарьова, важливо, щоб така влада формувалася із місцевих людей.

“Важливо, щоб це була не військова адміністрація, яка може бездоганно виконати всі речі, пов’язані з гуманітарними питаннями: роздати їжу, воду, все що завгодно. А це мають бути якісь місцеві люди, які можуть сказати, чого вони насправді хочуть від життя. Щоб інші на це подивилися і сказали: так, ми теж так хочемо, а як за Путіна, не хочемо”, — вважає Пономарьов.

Читайте також: Два основні інструменти примусу Росії назвав Подоляк

Прямий ефір