Україна може стати основою безпеки Європейського Союзу, — Буряченко

Олексій Буряченко. Фото: uatv.ua

Сьогодні Україна святкує 33-річчя Дня Незалежності. На честь цього до Києва прибули президент Польщі Анджей Дуда та прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте. Ці візити особливо показові, оскільки у подібні свята російський агресор посилює атаки мирними містами України. На цьому сьогодні, 24 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM наголосив політолог Олексій Буряченко.

“Дані візити — це насамперед підтримка та розуміння, хто саме зараз зі зброєю в руках захищає світову демократію перед диктатурою, перед путінським тоталітаризмом. Звісно ж, нам надзвичайно приємно бачити наших партнерів, наших друзів у День Незалежності України у Києві. Це, звичайно, показник для всього світу відданості ідеалам, відданості цінностям. Особливо якщо говорити, що були попередження про те, що російські окупанти можуть завдати ракетного удару по мирних містах України. І те, що наші іноземні партнери, попри це, приїхали до Києва, — дуже для нас приємно та надзвичайно символічно”, — зазначив політолог.

За його словами, за два з половиною роки, коли в Україні триває повномасштабна війна, розв’язана Росією, іноземні партнери докорінно змінили свою думку про країну, а також щодо її підтримки. Зараз більшість світових країн та їхніх лідерів підтримують Україну, бо розуміють, що на неї можна спертися.

“Нагадаю, що на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну небагато наших партнерів вірили в те, що Україна може вистояти перед “другою армією світу”. Але саме Україна показала всім слабкість Російської Федерації. Що насправді немає жодних “червоних ліній”. І за цю еволюцію сприйняття України ми сплачуємо дуже велику ціну. Сьогодні більшість світових країн та їхніх лідерів чудово усвідомили всі ризики, які походять від РФ і чудово розуміють, що на Україну вони можуть спиратися, бо в Україні зараз найбільш дієва та професійна армія. І Україна справді може стати основою безпеки Європейського Союзу”, — наголосив Буряченко.

Аналізуючи ці два з половиною роки, політолог зазначив, що Україна надзвичайно зблизилася із партнерами.

“Україна справді отримала справжню суб’єктність. На додаток, вона стала лідером для багатьох країн світу, особливо пострадянського простору. Тому що це дуже яскравий приклад — від постколоніального впливу РФ можна відійти й стати справді незалежною, самостійною, суверенною державою”, — резюмував Олексій Буряченко.

Читайте також: У День Незалежності весь цивілізований світ з Україною, — політолог

Прямий ефір