Візит Моді до Києва — це демонстрація підтримки та поваги України з боку Індії, — Фесенко

Володимир Зеленський та Нарендра Моді. Фото: president.gov.ua

Візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до України під час війни та напередодні Дня Незалежності — символічний. Це знак величезної поваги до України. На цьому сьогодні, 24 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM наголосив політолог Володимир Фесенко.

“Це дуже символічно, що Нарендра Моді приїхав до України напередодні Дня Незалежності. Це знак визнання України, особливої ролі України у сучасному світі, у сучасних міжнародних відносинах. Загалом, вважаю, цей візит, що відбувся, — великий успіх української дипломатії. А Індія таким чином показує велику повагу до України”, — зазначив політолог.

Він зазначив, що обидві сторони зацікавлені в тому, щоб і політичні, і торговельно-економічні відносини між країнами розвивалися якнайсильніше, масштабніше. І це також — важливий результат цього візиту.

“Сам факт, що це перший візит за всі роки незалежності України прем’єр-міністра Індії до України, робить його історичним, тим більше за умов такої нинішньої війни”, — додав гість ефіру.

За його словами, ще рано говорити про те, чи допоможе візит прем’єр-міністра Індії до України мирному процесу, який ініційований на Саміті миру. Водночас те, що Моді приїхав до Києва та обговорював тему мирного процесу із президентом Зеленським, уже говорить про конструктивність.

“Звичайно, між Україною та Індією є відмінності у позиціях. Індія за часів Радянського Союзу була лідером руху неприєднання. Це було дуже показово. Індія мала дуже тісні зв’язки й з Радянським Союзом, але й конструктивні відносини із Заходом. Завжди балансувала свої позиції між політичними таборами міжнародних відносин, що протистоять. Нині така сама ситуація. Індія шукає рівновагу у відносинах і з Росією, де вона зараз, можливо, це цинічно звучить, але заробляє — на відносно дешевих цінах на російську нафту. І водночас вони розуміють, що підтримувати агресора, підтримувати війну проти України — це просто неприпустимо, зокрема з морального, етичного погляду. Тому потрібно підтримувати баланс відносин не лише між Росією та Заходом. Потрібно демонструвати повагу та підтримку Україні. І ось цей візит — це демонстрація підтримки та поваги насамперед”, — констатував політолог.

Щодо інших, конкретніших питань, то тут, на думку Фесенка, Україні та Індії треба домовлятися.

“Українська сторона публічно озвучила своє побажання. Індія брала участь у першому Саміті миру, але утрималася від підписання спільного документа. Я думаю, якщо Індія йтиме послідовно протягом нинішнього візиту, то загалом я не бачу нічого, що суперечить інтересам Індії в тому, щоб підписати цей документ. А далі потрібна активна роль Індії, її участь в інших подіях, заходах, пов’язаних із глобальними самітами світу. Участь у наступному Саміті світу, природно, також була б дуже позитивним сигналом. Тому потенціал для розвитку співробітництва України та Індії саме у мирному процесі існує. І ми сподіваємося, що Індія тут діятиме послідовніше, а не лише виходячи з практичних інтересів”, — додав Фесенко.

Він також зазначив: для України відносини на найвищому рівні з Індією є дуже значущими для просування інтересів у країнах глобального Півдня.

“Індія — це найбільша країна світу за населенням, дуже динамічна економіка та дуже впливова у регіоні глобального Півдня. Для багатьох лідерів країн глобального Півдня візит прем’єр-міністра Індії до Києва — це сигнал, що треба більш активно розвивати відносини з Україною. І немає нічого страшного в тому, щоб підтримувати Україну у її зусиллях до справедливого миру. Тому я вважаю, що цей візит має дуже велике політичне значення та відкриває досить серйозні перспективи як для двосторонніх відносин між Україною та Індією, так і для подальшого розвитку мирного процесу на основі глобального Саміту світу”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: Балансування та вирівнювання позиції Індії: візит Моді до Києва оцінила Гриценко

Прямий ефір