Україна як повноправний член НАТО істотно посилить блок, — Мережко

Прапори НАТО та України. Фото: president.gov.ua

Україна вибудовує з НАТО взаємовигідні партнерські відносини. І, підтримуючи Київ, надаючи необхідну військово-технічну допомогу, матеріальну, тим самим країни блоку захищають і себе. На цьому в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 24 серпня, акцентував голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Гість ефіру зауважив, що Україна захищає себе, як і ЄС із НАТО, адже Росія веде війну і проти них.

“Україна розвиває з НАТО дійсно взаємовигідні партнерські відносини, союзницькі. НАТО за своєю суттю — оборонний альянс, який спрямований якраз на захист безпеки та миру, зокрема в Європі та в Північноатлантичному регіоні загалом. Так от, майбутнє миру і безпеки всього Північноатлантичного регіону залежить зараз від України, всі це чудово розуміють. Підтримуючи Україну, надаючи необхідну військово-технічну, матеріальну допомогу, тим самим країни організації захищають себе. Це дійсно взаємовигідно. Ми захищаємо Європейський Союз, захищаємо НАТО. Усі усвідомлюють, що Росія несе загрозу не тільки для України”, — сказав Мережко.

Він також зауважив, що Київ уже використовує стандарти НАТО і де-факто інтегрується в Альянс. А сам блок тільки посилиться з приєднанням України.

“Україна вже активно використовує стандарти НАТО. І де-факто ми вже інтегруємося в Альянс. У цьому плані це теж дуже цінний досвід. І щойно Україна приєднається до блоку як повноправний член, це значно посилить Альянс. І українська армія — це, загалом, перлина тієї системи захисту, оборони, яка була створена Північноатлантичним договором. Наше повноправне членство — в інтересах не тільки України, це в інтересах НАТО і це в інтересах глобальної безпеки”, — наголосив гість ефіру.

Мережко також акцентував, що для України принципово важливим є вступ до НАТО в тих кордонах, які визнаються усією міжнародною спільнотою, — у кордонах 1991 року.

“Вступити до НАТО для нас дуже важливо як повноцінна держава, з усіма міжнародно визнаними кордонами. Стаття п’ята, яка надає ключові гарантії захисту, чи буде вона поширюватися на всю територію України в міжнародно визнаних кордонах, чи буде охоплювати тільки територію, яка зараз повністю перебуває під нашим контролем, це складне питання. Воно дуже дискусійне, і суперечки на цю тему тривають. Певної однозначної відповіді на сьогодні немає. Але, наскільки я розумію, навіть на офіційному рівні обговорення цього питання не відбувається. Поки що все обмежується експертним аналізом”, — зазначив спікер.

Читайте також: У Фінляндії можуть розмістити війська кількох країн НАТО, — Хяккянен

Нагадаємо, Україна хоче створити з країнами НАТО коаліцію, яка допомагатиме збивати російські ракети.

Прямий ефір