Україна не може створювати “брудну бомбу”, — Плачков у відповідь на “страшилки” Росії

Ілюстративне фото: polskieradio.pl

РФ, заявляючи про підготовку Україною “брудної бомби”, грає на почутті радіофобії, маніпулює інформацією, щоб налякати міжнародну спільноту. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова Державної інспекції ядерного регулювання України (2017-2021 рр.) Григорій Плачков.

Він зазначив, що сьогодні немає чіткого розуміння, що таке “брудна бомба”.

“Гіпотетично це виглядає так: можна взяти шматок відпрацьованого ядерного палива, тобто якесь [радіоактивне] джерело, перетворити його на порошок, завантажити його в якийсь снаряд, ним вистрілити, і забруднити якусь територію. Але це дуже складно зробити з погляду безпеки, тому що люди, які повинні цим займатися, не повинні переопромінюватися”, — сказав Плачков.

Водночас в Україні всі об’єкти, на яких проводяться маніпуляції з джерелами іонізуючого випромінювання, з радіоактивними відходами, з відпрацьованим ядерним паливом, перебувають під наглядом Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

“Там встановлені камери. Представники МАГАТЕ цілодобово стежать за всіма об’єктами, пов’язаними з ядерними матеріалами, які знаходяться у нас в країні. Тому в нас неможливо створити “брудну бомбу”, щоб про це не дізналося МАГАТЕ. Створення “брудної бомби” Україною — це чергова фантастика Російської Федерації”, — підсумував експерт.

Нагадаємо, у Росії вкотре заявили, що Україна нібито планує використовувати “брудні бомби”. В українському МЗС нагадали, що РФ поширює подібну брехню з 2022 року. Після першої подібної заяви офіційної Москви українська сторона запросила місію МАГАТЕ, яка повністю спростувала цю брехню.

Прямий ефір