“Співпраця має зміцнюватися”: як пройшов візит Моді до Києва (ВІДЕО)

Нарендра Моді та Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

У День Державного Прапора України та напередодні Дня Незалежності, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув до Києва з офіційним візитом. Це перше відвідування України з часу здобуття країною незалежності в 1991 році. У рамках візиту узгоджено угоди про співпрацю між Україною та Індією в медичній, аграрній, гуманітарній та культурній сферах, повідомляє FREEДОМ.

Україна та Індія погодили низку документів про співпрацю.

“Сьогодні ми погодили чотири документи в цей історичний візит прем’єр-міністра Моді між Україною та Індією. Це медична сфера, співпраця в аграрному напрямку, гуманітарні відносини, культура. Підготовлено спільну заяву про побудову стратегічного партнерства між нашими державами, торгівлю між нашими країнами та військово-технічне співробітництво. Усе це має зміцнюватися”, — повідомив президент України Володимир Зеленський.

Хоч Моді так і не підтвердив приєднання Індії до спільного комюніке інавгураційного Саміту миру, Нью-Делі все ж бере активну участь у гуманітарній підтримці України. Ідеться про 16 пакетів допомоги, надісланих від початку повномасштабного вторгнення РФ.

“Я приїхав до вас із посланням миру. Ви добре розумієте, що Індія зробила активний внесок у справу миру. Наш підхід — людиноцентричний. І я хочу сказати вам і всьому світу, що це наше переконання і наше зобов’язання, і ми говоримо про це голосно і чітко. Послання полягає в тому, що ми підтримуємо і поважаємо суверенітет і територіальну цілісність”, — сказав Моді.

Сторони не робили офіційних заяв після переговорів, які, до речі, тривали понад дві години. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак наголосив, що в Києві чекають конкретних результатів після зустрічі.

“Я дуже сподіваюся на те, що після тривалого періоду, коли в нас не було візитів прем’єрів Індії та наших лідерів до цієї країни, це історичний момент, і ми маємо багато питань для співпраці. Думаю, що зустріч прем’єра Моді з президентом Зеленським буде дуже корисною і матиме конкретні результати”, — наголосив Єрмак.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Індія дотримується нейтралітету. Вона не підтримала резолюції ООН, які засуджують російську агресію. Попри те, що Нью-Делі декларує підтримку санкційного режиму щодо Москви, країна залишається одним із найбільших імпортерів російської нафти. Однак тиск США та активізація співпраці Російської Федерації та Китаю змусили Індію скоригувати вектор зовнішньої політики.

“З одного боку, Індія має величезний досвід співпраці з Радянським Союзом, потім з Росією, зокрема в економічній і військовій сферах. З іншого боку, вона намагається поглибити військове партнерство із Заходом, зокрема це стосується диверсифікації продукції військового призначення. Намагається закуповувати західні зразки, бо сама бачить, що залежність від Росії є надзвичайною в цій сфері. Індія хоче, а точніше розуміє, що потрібно закінчувати переговори миром, і вона хоче на цьому терені взяти собі лаври — виражати позицію Глобального Півдня”, — пояснив політолог, директор Інституту соціально-політичного проєктування “Діалог” Андрій Миселюк.

Перед прибуттям в Україну індійський прем’єр-міністр закликав до дипломатичних зусиль щодо припинення війни. А під час візиту до Польщі 22 серпня пообіцяв підтримку України з боку Індії.

На думку експертів, відвідини Моді Києва — це заявка на сильнішу позицію Індії. Нью-Делі може залучити до української формули миру країни глобального Півдня, а отже, на ділі сприяти мирному процесу.

Читайте також: Україна та Індія погодили чотири документи про співпрацю — результати візиту Моді до Києва (ВІДЕО)

Прямий ефір