Позицію країн, які виступають проти передачі Україні доходів від заморожених росактивів, пояснив Устенко

Олег Устенко. Фото: hvylya.net
Олег Устенко. Фото: hvylya.net

Китай, Індонезія та Саудівська Аравія виступили проти того, що Україна отримає 300 мільярдів доларів російських заморожених активів як компенсацію за завдані збитки внаслідок війни, яку розв’язала РФ проти України. Ці країни найбільше бояться, що через своє тоталітарне керівництво можуть бути втягнуті в подібну війну. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДOM висловив економіст, радник президента України (2019-2024 рр.) Олег Устенко.

“Чим більш тоталітарні держави, тим вони схильні до того, щоб приміряти цю сорочку на себе. Тому що бояться: якщо вони будуть втягнуті через свою політику в подібного роду війну, на них чекає та сама доля, що й на Росію. Особливо з цього приводу переживає Китай щодо того, що і на КНР буде накладено такі ж санкції”, — зазначив економіст.

За його словами, якщо піддаватися на логіку шантажистів, це означає фактично ти ставиш жирну крапку на політиці стримування.

“Тобто виходить, що будь-хто, хто розв’язує агресію проти другої сторони, врешті-решт не збирається і не буде платити за цю агресію. Це повністю порушує один із найосновніших принципів міжнародного права, який полягає в тому, що за будь-яку шкоду ти маєш заплатити. Тому що юстиція і законність — це врешті-решт про справедливість. А справедливість це, зокрема, і фінансово-економічний вимір. Якщо збиток, який заподіяла Росія станом на кілька місяців тому на території України оцінювався на рівні 750 мільярдів доларів, значить, вона має за нього платити”, — пояснив експерт.

Він додав: усі погрози країн, що вони не будуть вкладати свої гроші в цінні папери європейських держав, не логічні.

“Насправді це цінні папери, які належать до категорії ААА, тобто ті, які протягом кількох хвилин можна поміняти на живі гроші, перебуваючи на ринку. За умови, що це нормальна держава і не збирається займатися терористичною діяльністю або розв’язувати агресію проти іншої країни. Звичайно, можна вкластися в цінні папери якоїсь африканської країни. Але це не буде належати до категорії захищених золото-валютних резервів. Крім того, вкладаючи свої гроші в такі цінні папери, ви піддаєте їх куди більшому ризику”, — пояснив економіст.

За словами Устенка, якщо країна хоче жити за цивілізованими правилами в цивілізованому світі, вона буде змушена вкладатись у такі цінні папери й врешті-решт змириться з тим, що Росії все одно доведеться заплатити своїми грошима за ту шкоду, яку вона завдала Україні внаслідок своєї агресивної війни.

“Уже ухвалено політичне рішення на рівні “Великої сімки” — кошти РФ підуть на потреби України. Так, це рішення ухвалювалося досить довго, але воно є. Тому не важливо, як буде Росія виплачувати ці 300 млрд доларів Україні: чи отримає Україна ці 300 мільярдів із джерела безпосередньо заморожених активів, чи якимось чином РФ після війни віддасть ці додаткові 300 мільярдів. Одне погано, що цих 300 млрд дол. не вистачить для того, щоб покрити збитки в 750 млрд доларів”, — резюмував Олег Устенко.

Читайте також: Доходи від заморожених російських активів йдуть на закупівлю боєприпасів ЗСУ — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір