Можливість подумати про своє майбутнє в державі: закон про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ, оцінила релігієзнавець

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про заборону діяльності в країні релігійних організацій, пов’язаних із Росією. Закон набуде чинності через 30 днів із дня його опублікування. Крім одного пункту, згідно з яким громади православної церкви Московського патріархату матимуть 9 місяців для того, щоб розірвати зв’язки з РПЦ. Насамперед громадам потрібно буде привести у відповідність свої статути. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповіла релігієзнавиця Людмила Филипович.

Вона зазначила, що ще у 2016 році було запропоновано на розгляд закон, який мав упорядкувати назву тієї чи іншої організації, де мало б чітко прописуватися, до якої церкви організація належить.

“На жаль, парафії Української Православної Церкви (УПЦ) проігнорували виконання цього закону. І тепер, я б сказала, “є дитина, але без свідоцтва про народження”. Тобто, без документа, який робить її правочинною в абсолютно новому правовому полі, яке створилося з ухваленням цього закону”, — зазначила релігієзнавиця.

За її словами, тепер на всіх чекає велика бюрократична робота, коли потрібно буде привести свої статути у відповідність з ухваленим законом.

“Важко уявити, як парафії виконуватимуть цю вимогу закону, оскільки він досить складний для розуміння. Судячи з усього, у кожної парафії точно має бути свій юрист, який їм пояснить, як це потрібно робити. Також до розв’язання цього питання мають долучитися керівні органи церкви. Пояснити своїм священникам, пояснити своїм єпископам, як це необхідно зробити, щоб підтвердити свою не афілійованість, свою непричетність, свою неналежність до Російської православної церкви (РПЦ), тобто до Російської фактичної імперії. Якщо немає фактів, які підтверджують зв’язок із цією церквою, я так думаю, що держава буде зацікавлена, щоб ці релігійні організації продовжували існувати в релігійному полі України”, — пояснила гостя ефіру.

За її словами, новий закон — ще одна можливість для представників церкви подумати про свою церкву-матір, подумати про своє майбутнє у державі, в якій вони народилися і громадянами якої вони є.

“А також те, як вони бачать своє майбутнє. Чи буде канонічна, правочинна, правофункціонуюча організація, чи це буде закрита, ніким не визнана, можливо, навіть “катакомбна” організація, яка матиме значно менше можливостей для діяльності і для присутності в українському суспільстві”, — додала спікерка.

Вона додала, що в новому законі визначено орган — Державну службу з питань етнополітики та свободи совісті, на яку покладено чимало функцій контролю.

“Увесь процес визначення, мають ті чи інші релігійні організації зв’язок із країною-агресором, з’ясовуватиметься завдяки ініціативі та дуже скрупульозній роботі, яку мають проводити представники служби. Саме з ініціативи служби будуть створені комісії, які повинні, як написано в законі, розібратись, наскільки та чи інша релігійна організація пов’язана з Росією та з РПЦ. Я думаю, що такі комісії складатимуться з представників правоохоронних органів, релігієзнавців, держслужбовців і представників різних громадських організацій, яким довіряє держава та суспільство”, — розповіла релігієзнавиця.

За результатами їхньої роботи буде підготовлено приписи із зазначенням тих пунктів і тих сфер, у яких релігійні організації мають здійснити зміни.

“Якщо протягом 30 днів релігійна організація виконує всі запити, які викладені в приписі, тоді її діяльність продовжується без шкоди для неї. А от якщо все-таки знайдуться факти, які підтверджують зв’язок цієї релігійної організації, а найчастіше священника (керівника цієї релігійної організації), тоді справу відправляють до суду. І вже суд визначає, чи дійсно порушується закон. Суд також визначає, що з такою організацією робити. Найчастіше така організація втрачає статус юридичної особи, що фактично припиняє її діяльність”, — резюмувала Людмила Филипович.

Читайте також: Духовна незалежність і захист національних інтересів: як це пов’язано із забороною російської церкви в Україні, пояснили експерти

Прямий ефір